Macron: Vége a békének, Franciaország fegyverkezni kezd

Fotó Magyar Nemzet, mandiner.hu

Emmanuel Macron bejelentette: Franciaország a következő években több mint harmadával növeli a katonai kiadásait, hogy megbirkózzon az évszázad nagy veszélyeivel, és megőrizze az ország szabadságát, biztonságát, jólétét, írja a Mandiner.

Franciaország 400 milliárd euróra (160 ezer milliárd forintra) emeli a haderőfejlesztésre szánt költségeket a költségvetés következő hétéves, 2024–2030-as időszakára – jelentette be Emmanuel Macron a délnyugat-franciaországi Mont-de-Marsan légitámaszponton elmondott beszédében.

A BBC beszámol arról: az intézkedés az egyik eleme a francia elnök részletes, az ország fegyveres erejének fejlesztésére vonatkozó tervének, amely célja, hogy Franciaország képes legyen megbirkózni az olyan XXI. századi veszélyekkel és fenyegetésekkel, mint amilyen például Oroszország Ukrajna elleni háborúja. Ehhez először növelni kellett a fegyveres erők létszámát, és átalakítani a hadsereget. Ez önmagában kevés, „a jövőben jobban és másképpen is kell működnie a francia haderőnek” – tette hozzá Macron.

Forrás: demokrata.hu