Macron: Tizennégy ország támogatja a francia-német elosztási mechanizmust / Salvini: Kudarc volt a párizsi migrációs találkozó

atv.hu

Tizennégy ország támogatja a Földközi-tengeren kimentett menedékkérők uniós tagállamok közötti francia-német elosztási mechanizmusát – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök a Párizsban hétfőn rendezett informális miniszteri találkozót követően.

„A reggeli találkozó eredménye az, hogy ezen a ponton lényegében 14 tagállam jelezte azt, hogy támogatja a francia-német dokumentumot” – mondta Macron újságíróknak. A francia államfő az elosztási mechanizmust nem ismertette, csupán annyit árult el, hogy az új rendszer gyorsan és automatikusan működne. A Reuters hírügynökség a francia elnöki hivatalhoz közel álló forrásra hivatkozva úgy tudja, Németország és Franciaország mellett Finnország, Luxemburg, Portugália, Horvátország, Litvánia és Írország csatlakozna a francia-német kezdeményezéshez.
Matteo Salvini olasz belügyminiszter ugyanakkor Franciaország kudarcának nevezte a menedékkérők elosztásáról Párizsban rendezett informális miniszteri találkozót közleményében. Heiko Maas német külügyminiszter szerint sem sikerült áttörést elérni a találkozón. „A Földközi-tengeri mentések körüli alkudozásoknak véget kell érniük” – hangoztatta. Hozzátette: a segítőkészek koalíciójára van szükség a kérdés rendezésére.
MTI