Macron–Scholz találkozó Berlinben – új tandem Európa élén

Forrás: agrotrend.hu

Bár a lapok szinte csak mínuszos hírekben hozták hétfőn, hogy az Európai Unió két legerősebb vezető államának első embere találkozik Berlinben, jelképes értékű, hová vezet az újraválasztása után szombaton hivatalába újra beiktatott francia államfő első útja. A france24.com-on is megszólaló egyik francia politikus szerint Európa függetlensége a kulcsszó, ami a két államot összeköti.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn Berlinbe utazik, hogy találkozzon Olaf Scholz német kancellárral – jelentette be az Elysée-palota.

A francia államfő a nap folyamán részt vesz a május 9-i Európa-napon Strasbourgban, ezután kerül sor találkozójára a német kancellárral. (Robert Schuman luxemburgi születésű német–francia kereszténydemokrata politikus 1950. május 9-i nyilatkozata jelentette a közösségi Európa létrejöttéhez vezető első lépést, az Európai Szén- és Acélközösség létrehozását; 1985 óta minden évben május 9-én ünneplik az Európa-napot – a szerk.)

Macron a közelmúltban történt újraválasztása után – két nappal beiktatását követően –

első külföldi útján látogat a német fővárosba, a Párizsban és Berlinben kialakult hagyományoknak megfelelően.

Tavaly decemberben ugyanis a frissen fölesküdött Scholz járt Párizsban, szintén két nappal németországi beiktatása után – emlékeztetett a Politico.

A május 9-i látogatás során Macron és Scholz megvitatja az ukrajnai helyzetet, valamint az európai szuverenitás kérdéseit. „A megbeszélés különösen a védelmi és energiakérdésekre fog összpontosítani” – áll az Élysée közleményében, miközben az EU körüli országok mérlegelik az Európai Bizottság Oroszország elleni hatodik szankciócsomagra vonatkozó tervét – értesült a brüsszeli lap.

Ki vezeti Európát?

A france24.com szerkesztői is kiemelték: az ukrajnai háború fényében különös hangsúlyt kap a francia–német biztonsági együttműködés, míg

„Macron újraválasztása az ukrajnai háború közepén új fejezetet nyit a francia–német együttműködés történetében”.

Hans Stark, a Francia Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének francia–német kapcsolatokkal foglalkozó tanácsadója a francia híroldal vitafórumán kiemelte:

ha Emmanuel Macron a júniusi parlamenti választásokon is meg tudja őrizni többségét,

rendkívül erős felhatalmazással jelenhet meg az európai színtéren.

Most Berlinbe mindenképpen egy komoly tapasztalatokkal rendelkező európai vezető érkezik – ez nem mondható el német kollégájáról, hangoztatta Stark, aki viszont kérdésre válaszolva ódzkodott attól, hogy Macront lehetne-e Európa „vezetőjeként” megnevezni. Európa motorja valóban ez a két ország lehet, de ez szoros, komoly együttműködést kíván – tette hozzá. A vita résztvevői erősen megosztottak voltak abban a kérdésben, hogy lehet-e egyetlen országot megnevezni most Európa vezetőjeként.

Párizs kevéssé érintett

Sabine Thillaye, a MoDem képviselője (Demokratikus Mozgalom, Mouvement démocrate, Macron mozgalmát támogató centrista párt) úgy vélte:

Európa függetlensége az egyik kulcsszó, ami a két országot összeköti.

A francia parlament Európai ügyek bizottságának elnöki tisztét is betöltő politikus úgy vélte, ennek különös jelentősége van a jelenlegi háborús helyzetben. Úgy vélte: e két ország Ukrajna-politikája meghatározhatja a háború sorsát, a probléma európai kezelését is. Így tehát határozott, jól definiálható, közös Ukrajna-politikát kell ennek a két államnak kialakítania.

Julien Théron, a Sciences-Po oktatója a Párizs–Berlin tengelyről úgy vélte, az ukrán háború megítélésében, a helyzet kezelésben különbséget jelent, hogy Párizs kevéssé érintett ebben a konfliktusban.

Forrás: hirado.hu