Macron: „ha engem akarnak látni a fő ellenzéküknek, igazuk van”

Fotó: PATRICK SEEGER

A migrációt ellenzők legfőbb európai uniós ellenfelének mondta magát Emmanuel Macron francia elnök szerdai koppenhágai nyilatkozatában.

„Nem fogok engedni a nacionalistáknak és a gyűlöletbeszéddel politizálóknak. Ha engem akarnak látni a fő ellenzéküknek, igazuk van” – mondta a francia államfő újságírók előtt dániai látogatásán.

Macron egyebek között Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter előző napi találkozójára reagált.

Az AFP francia hírügynökség jelentésében emlékeztetett arra, hogy a magyar kormányfő kedden Milánóban tárgyalva hősnek nevezte az olasz belügyminisztert, és fő európai vetélytársának minősítette a francia elnököt. „Az Európai Néppártban (EPP) két tábor van: az egyiket Emmanuel Macron francia elnök vezeti, ő „fel akarja robbantani” az EPP-t, ő vezeti azt a politikai erőt Európában, amely a migrációt támogatja” – jelentette ki Orbán Viktor.

„Ha úgy ítélik meg, hogy Franciaország ellensége a nacionalizmusnak és a gyűlöletpolitikának, annak az Európának, amely (…) nem kényszerít ránk semmilyen felelősséget és szolidaritást, akkor igazuk van” – mondta Emmanuel Macron.

„A következő napokban és hónapokban mélyreható döntéseket kell hoznunk arról, hogyan kezeljük a bevándorlás kérdését, ez komolyságot és felelős szellemiséget feltételez, kitartva az olyan értékeink mellett, mint a menedékhez való jog, mindezt őszinte politikával mind a származási országokra, mind az európaiakra vonatkozóan. Orbán Viktor és Matteo Salvini nem ezt javasolják” – fejtette ki a francia elnök.

Szeptember 20-án Salzburgban európai uniós csúcstalálkozót tartanak, ennek fő témája lesz a 27 tagállamot megosztó bevándorlás kérdése. Ez az egyik fő témája a jövő tavaszi EP-választásnak is.

„Éles ellentét van Európában a nacionalisták és haladáspártiak között”

– szögezte le Emmanuel Macron, aki jelenleg Dániában és Finnországban tesz körutat, hogy „haladáspárti” európai szövetségeseket keressen a nacionalista és populista kormányokkal szemben.

Infostart / MTI