Ma reggelre leállították az oroszok a gázszállítást a Jamal-Európa gázvezetéken

Fotó Unsplash

Az orosz gázszállításokról egymásnak tökéletesen ellentmondó hírek keringenek, hol leáll, hol újraindul a tranzit. A Jamalon most éppen áll.

Háborús energiakrízis

Ahogy mi is megírtuk egy hosszabb elemző cikkben, az Oroszország által indított Ukrajna elleni háború miatt rendkívül bizonytalan időszak köszöntött be az európai energiaellátásban. Ellentmondásos hírek és a tegnapi leállítás majd újraindítás után

“ma reggelre az Északi-sarkvidéki Jamal-félszigetről elnevezett Jamal-Európa gázvezetéken leállt a nyugatra irányuló földgázáramlás”

miközben a Gazprom ajánlatai az ukrajnai tranzitkapacitás növelésére magas szinten állnak – ezt a vezetéküzemeltetők adatai mutatják.

A helyzet péntek reggelig

A Mallnow mérőponton keresztül Németországba irányuló áramlás körülbelül 101 119 kilowattóra/óra (kWh/h) volt péntek reggel, és körülbelül 13,5 millió kilowattóra volt az éjszaka folyamán. A Gazprom orosz energiavállalat csütörtökön újraindította a nyugat felé irányuló földgázszállítást a Jamal-Európa vezetéken keresztül Németországba Lengyelországból, és óránként 7,8 millió kilowattóra gáztranzitkapacitást foglalt le a vezetéken keresztül péntek reggeltől szombat reggelig.

A Lengyelország és Németország közötti vezeték általában Oroszország nyugati irányú, Európába és Törökországba irányuló gázellátásának mintegy 15 százalékát adja, december óta azonban fordított irányban működik, és felfelé hajtja az európai gázárakat. Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország továbbra is szállít gázt a világpiacokra, bár az Egyesült Államok és európai szövetségesei megerősítették a Moszkva elleni szankciókat Ukrajna orosz inváziója után.

Forrás: Reuters, agroinform.hu