Ma a legfontosabb kérdés Európában a migráció

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ma Európában a legfontosabb kérdés a migráció – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Milánóban.

A kormányfő Matteo Salvinivel, a Liga olasz kormánypárt vezetőjével, belügyminiszterrel folytatott munkamegbeszélést, majd az ezt követően tartott közös sajtótájékoztatójukon Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország bebizonyította, hogy lehetséges megállítani a migrációt, bár korábban mindenki azt mondta, hogy ez jogilag és fizikailag sem lehetséges.

Matteo Salvini vállalta azt „a történelmi missziót”, hogy a migrációt a tengeren is megállítsa, erre korábban egy tengerparti ország sem vállalkozott – közölte a miniszterelnök. Úgy vélte, Matteo Salvini sikerén múlik Európa biztonsága, ezért az olasz politikus nem hátrálhat meg. „Ez a bátorság tiszteletet ébreszt bennünk” – tette hozzá.

 

Fotó: Szecsődi Balázs

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország minden segítséget megad a határvédelemhez Olaszországnak.

Kifejtette: akik bejöttek Európába, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek, haza kell őket szállítani.

Brüsszel szerint ez nem lehetséges, de a határvédelemről is ezt mondták – emlékeztetett. Úgy vélte, ez igenis lehetséges, csak akarat és politikai elszántság kell hozzá.

Nem szétosztani, hanem hazavinni kell a migránsokat – hangsúlyozta.

Megjegyezte: Magyarország olyan politikát folytat, amelynek értelmében a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt kell idehozni.

A miniszterelnök kitért rá: Magyarország polgárai nevében köszönetet mondott az olasz belügyminiszternek, hiszen „a magyar hűséges fajta és nem felejt”, jól emlékszik, amikor az Európai Parlamentben (EP) a magyarokat támadták az új magyar alkotmány miatt, és Matteo Salvini felszólalt, megvédett minket.

A kormányfő kérdésre elmondta: Európában választások lesznek májusban, és „nekünk új bizottságra és új Európai Parlamentre van szükségünk” a határvédelem és a migráció megállítása érdekében. Más, új szellemi alapokon álló Európára van szükségünk, és hogy milyen szövetségek jönnek létre, azt majd az EP-választás után lehet megmondani, most az a dolgunk, hogy minél több magyar és olasz szavazó szimpátiáját összegyűjtsük az új Európa megteremtéséhez – magyarázta.

Ugyancsak kérdésre Orbán Viktor közölte: a mostani találkozóhoz kérte a Forza Italiát vezető Silvio Berlusconi hozzájárulását, mert „vele vagyunk az Európai Néppártban” (EPP). Az EPP-ben két tábor van: az egyiket Emmanuel Macron francia elnök vezeti, ő „fel akarja robbantani” az EPP-t, ő vezeti azt a politikai erőt Európában, amely a migrációt támogatja – vélekedett.

Mint mondta, ezzel szemben „vagyunk mi, akik meg akarjuk állítani az illegális migrációt”. Erről az EPP-ben is nagy vita van, és „szeretnénk, ha a mi álláspontunk lenne az általános”, és egyértelműen az európai emberek oldalára állnánk, akik nem akarnak illegális migrációt – mutatott rá.

A miniszterelnök kérdésre arról is beszélt, hogy Olaszország erősebb, mint gondolják, az egyik legerősebb Európában. Magyarország és Olaszország mindig jól tudott együttműködni, történelmi hagyománya van az olasz-magyar együttműködésnek, és a választott olasz kormány potenciális partnere Magyarországnak – mondta.

(MTI, kormany.hu)