Lukasenka: Változtatni kell a bizonyos mértékben tekintélyelvű társadalmi rendszeren

alfahir.hu

Szvjatlana Cihanouszkaja felszólal pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) – közölte hétfőn a szóvivője. A fehérorosz ellenzéki vezető videólinken keresztül szólal fel a testületben, Észtország meghívására, amely egyik nem állandó tagja a BT-nek.

Új pártot alapít Vmesztyi (Együtt) néven Marija Kolesznyikova, a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagja és az elnökválasztásból kizárt Viktar Babarika bebörtönzött üzletember kampánystábjának tagjai. Ezt hétfőn este jelentette be videóüzenetében Kolesznyikova. A nap folyamán Minszkben őrizetbe vették az ellenzéki Koordinációs Tanács egy további elnökségi tagját, Lilija Vlaszovát.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elismerte hétfőn, hogy az ország társadalmi rendszere bizonyos mértékben tekintélyelvű, az elnöki tisztségre szabott, amin változtatni kell a majdani új alkotmányban.

Lukasenka azután beszélt erről, hogy tárgyalt Valentyin Szukalóval, a legfelsőbb bíróság elnökével, aki részt vesz majd az új alaptörvény kidolgozásában. Az elnök szerint már folyik a munka az alkotmány módosításán, amelyet közvitára bocsátanak, és népszavazást is tartanak majd róla.
Fehéroroszország hétfőn válaszszankciókkal fenyegette meg a három balti államot, Lettországot, Litvániát és Észtországot, amiért megtiltották a beutazást területükre 30 vezető fehérorosz tisztségviselőnek.

A német szövetségi kormány továbbra is kiáll a fehéroroszországi ellenzéki tüntetők mellett, és nagyra tartja kitartásukat – mondta Steffen Seibert, Angela Merkel kancellár és a kormány szóvivője hétfőn Berlinben. Tájékoztatóján kiemelte, hogy a szövetségi kormány a békét, a demokratikus részvételt és a politikai változásokat kívánó fehéroroszországi emberek mellett áll.
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök két héten belül Moszkvába látogat – jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn. Közölte azt is, hogy egyelőre nem mérlegelik annak az orosz rendvédelmi tartaléknak a bevetését, amelyet Putyin Lukasenka kérésére hozott létre, azt csak végső esetben alkalmaznák.

MTI