Losonczi János értesítése alapján: Nem egyszerű a közmunkaprogramok feltöltése, nehéz jó munkásokat találni

Fotó: magro.hu

Debrecen fejlődő gazdasági helyzete miatt sok dolgozót beszippantott az építőipar.

Az a tény, hogy a megyeszékhely gazdasági fejlődésének számtalan pozitív hatása van a környező településekre, vitathatatlan. Ám akad egy terület, amit megnehezít a fellendülés: a kistelepüléseken zajló közmunkaprogramok feltöltése immár nem olyan egyszerű feladat. Az egyre jobb lehetőségek miatt a korábban csakis közfoglalkoztatottként dolgozó embereket ugyanis beszippantották a gyárak és az építőipar. A Napló több polgármestert is megkérdezett tapasztalataikról.

„Számunkra az nyújtott megoldást, hogy a Magyar falu program keretein belül pályáztunk, és amit csak tudtunk, gépesítettünk. Ezzel ki tudjuk egészíteni az emberek munkáját, és el tudjuk látni a feladatokat”

– mondta a Naplónak Ozsváth István, Kokad polgármestere. Mint megtudtuk, az apró településen férfi közmunkást „nagyítóval kell keresni”, jelenleg mindössze öt személyt foglalkoztatnak. – Mi szigorúan megköveteljük a közmunkásainktól a megfelelő teljesítményt, akik viszont azonos feltételekkel már sokkal jobban fizető állást is tudnak találni – mutatott rá a problémára. Elmondta továbbá, hogy a főként mezőgazdaságból élő falu esetében az ültetést már gépekkel végzik, a betakarítás viszont még megoldásra vár, ugyanis a kötöttebb talaj és a változékony időjárás miatt nem egyszerű mellőzni az emberi munkát.

Bocskaikertben sem egyszerű munkaerőt találni, ám Szőllős Sándor polgármester szerint ez az ország egyre kedvezőbb gazdasági helyzetének köszönhető.

„Azért üresedett ki a közmunkaprogram a legtöbb településen, mert a kormány kedvező gazdaságpolitikája miatt az eddig ilyen módon foglalkoztatott emberek is magasabb színvonalú, többet fizető munkára találtak az építőiparban vagy magasabb szinteken”

– mondta. Kiemelte, nem feltétlenül a munkaerő hiányával van gond, inkább az olyan emberekből akad kevés, akik megfelelően tudnak és akarnak is dolgozni. – A településünkön a közmunkások feladata a közterületek tisztán tartása, az utak és árkok karbantartása, kaszálás, kátyúzás, ároktakarítás – osztotta meg a Naplóval.

Pont jókor jött

Nem mindenhol küzdenek a közmunkások hiányával. Egyeken éppen az okozott kisebb fennakadást, hogy minden érdeklődőt foglalkoztatni tudjanak. – Tavaly március-áprilisban érzékeltük, hogy hirtelen körülbelül plusz ötven fő jelent meg a rendszerünkben – tájékoztatott Miluczky Attila, Egyek polgármestere. Mint elmondta, évek óta arra törekednek, hogy teljes foglalkoztatottság legyen a településen, viszont a keretszám meghatározott. Annak érdekében, hogy a koronavírus miatt munka nélkül maradt embereket megsegítsék, azonnal intézkedett az önkormányzat: megalkottak egy egyedi közfoglalkoztatási programot, amire támogatást is kaptak.

– Első körben négy és fél hónapra tudtunk munkahelyet biztosítani ennek az 50 embernek. Nagyon jól jött, hogy pont ezzel egy időben kaptunk támogatást zúzott kő vásárlására is, így rendbe tudtuk rakni azokat az utakat a településen, amelyekre már sürgetően nagy volt az igény – fogalmazott. Miluczky Attila hangsúlyozta, mostanra a belterületi utak járhatósága minden időjárási körülmény között 100 százalékos, a kátyúkat is kijavították, valamint csapadék-elvezető árkokat alakítottak ki. – Korábban gyakran kaptunk olyan panaszokat, hogy esős időben például a szemeteskocsi vagy a halottszállító nem tudott kellően megközelíteni egy-egy helyszínt – tette hozzá. A polgármester elmondta, jelenleg 370 közmunkás építi és szépíti a települést.

Forrás: haon.hu, Debreczeni-Kondás Eszter