Losonczi János értesítése alapján: Környezetvédelmi, fenntarthatósági témájú programsorozat látogatott Debrecenbe

Fotó kemenysepres.katasztrofavedelem.hu

A civil és a közszférát is érintő kérdésekben tartottak konferenciát az iparkamara székházában.

Vereczkey Zoltán, az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Fenntarthatósági és Környezetvédelmi Kollégium elnöke

Cél: a zöldgazdaság címmel szervezett közös tájékoztató fórumot március 30-ára a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Fenntarthatósági és Környezetvédelmi Kollégiuma az Energiaügyi Minisztérium programfinanszírozásával a vármegyei iparkamara debreceni székházában.

A szövetségünk már régóta tervezte, hogy az ország több pontján tartson olyan fórumokat, kezdeményezzen párbeszédeket, melyeken a hatóságok szakemberei, a vállalkozások vezetői tudnak egyeztetni környezetvédelmi, fenntarthatósági kérdésekben. Ennek az elképzelésünknek a megvalósításához csatlakozott partnerként az Energiaügyi Minisztérium, amelynek támogatásával egy legalább hat alkalmas programsorozatot indíthattunk el

 – ismertette az előzményeket Hankó Gergely, a KSZGYSZ ügyvezetője, majd hozzátette: a partnerek érdeklődésének köszönhetően összesen nyolc magyarországi nagyvárosba látogat el a rendezvény és a projektben számos szemléletformálási elem is került, így például április végén tartanak egy országos szemléletformálási konferenciát.

Együttműködések a fenntarthatóságért

– Az első alkalom Miskolcon volt, most pedig Debrecenben folytatódott a programsorozat. Itt egyrészt szó volt arról, hogy a vállalati vezetőknek milyen előírásokat kell betartaniuk döntéshozataluk során, hogy környezetbarátabbá tegyék üzemeiket; másrészt pedig olyan kérdéseket jártunk körül, mint az energiaforrásokkal való gazdálkodás, valamint a piaci szereplők közötti együttműködések a fenntarthatóság érdekében – sorolta. 

Mindezek mellett bemutatták az elmúlt időszak jogszabályváltozásait, európai uniós trendjeit; a résztvevők pedig az őket érintő témákban kérdezhettek olyan változásokról, mint a visszaváltási díj vagy a gyártói felelősség.

 A KSZGYSZ-nek 265 tagszervezete van, így gazdag információellátottsággal rendelkezhetnek a tagok a legújabb trendekkel, lehetőségekkel, szabályokkal kapcsolatban, mindemellett pedig nyitottak is a környezetbarát, fenntartható megoldásokra.

Elsőként Vereczkey Zoltán, az MKIK alelnöke, a Fenntarthatósági és Környezetvédelmi Kollégium elnöke tartott gondolatébresztő előadást A környezetvédelem és az energiagazdálkodás konfliktusa címmel, melyben felhívta a figyelmet arra, hogy az emberi gondolkodás a legelső gátja annak, hogy a meglévő természeti javaink nagyobb mennyiségben csökkennek, mint ahogy azok vissza tudnak termelődni. Beszélt az ipari szennyezésről, a háború okozta környezeti károkról és a megújuló energiák fontosságáról is. Őt EU-s direktívák, ESG és taxonómia című előadásával Király Imre, a KSZGYSZ környezetvédelmi tanácsadója követte, végül pedig Hankó Gergely Körforgásos és ipari szimbiózis jó gyakorlatok című előadása zárta a fórumot.

Forrás: haon.hu

https://www.haon.hu/helyi-gazdasag/2023/03/kornyezetvedelmi-fenntarthatosagi-temaju-programsorozat-latogatott-debrecenbe-hbkik-haon