Losonczi János értesítése alapján: Debreceni polgármester – Újraindul a panelfelújítási program

Forrás: Depositphotos

Debrecenben újraindítják a már korábban sikeres panelfelújítási programot: az energiahatékonyság javítását szolgáló programra az idén 500 millió forint keretösszeget biztosít a város saját bevételeiből – jelentette be a cívisváros polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz–KDNP) egy vénkerti felújítandó panelház előtt azt mondta, a pályázat keretében nyílászárók energiamegtakarítást eredményező cseréjére, homlokzatok és födémek hőszigetelésére, illetve liftek energiamegtakarítást jelentő cseréjére igényelhetnek támogatást az iparosított technológiával épített, társasházként működő lakóépületek lakóközösségei, valamint a debreceni székhelyű lakásszövetkezetek.

A támogatás mértéke az elszámolható bekerülési költség 25 százaléka, de legfeljebb lakásonként 750 ezer forint

– tette hozzá a polgármester, megjegyezve, hogy a panelprogramot az elkövetkező években is folytatják, az ideihez hasonló támogatási összeggel.

A városi közgyűlés elé csütörtökön kerülő, a panelprogram támogatásáról szóló előterjesztést a legnagyobb képviselőcsoport, a Fidesz–KDNP-frakció támogatja – közölte a sajtótájékoztatón Papp Viktor frakcióvezető.

Jelezte:

Debrecenben több mint 25 ezer panellakás van, a teljes lakásszám csaknem egyharmada, amelyek 24 százalékát újították fel eddig a korábbi panelprogramok keretében.

A korábbi felújítások tapasztalatai szerint a nyílászárók cseréjével és a hozzá kapcsolódó homlokzati, illetve födémszigetelésekkel 18–20 százalékos energiamegtakarítás érhető el, de ha ezekkel egy időben a fűtést is korszerűsítik, a megtakarítás elérheti az 55 százalékot – magyarázta a politikus.

A panelprogramra június 1-től december 31-ig lehet pályázni, az elbírálás folyamatos lesz. A pályázattal kapcsolatos dokumentumokat a www.panelprogram.debrecen.hu felületről tölthetik le az érdeklődők – hangzott el a tájékoztatón.

Forrás: hirado.hu, MTI