Losonczi János értesítése alapján: A háború elől menekült gyerekeket tanítja a Dorkász

Fotó: babafalva.hu

Speciális felzárkóztató iskolai programmal segítik a fiatalokat a Vekeri-tó melletti kempingben.

Háború, járványhelyzet, mélyszegénység – a három legfőbb oka annak, hogy a Dorkász Szolgálat által ellátott gyermekek olyan mértékben lemaradtak a tanulmányaikban, hogy komplex felzárkóztatásra van szükségük. A cél az, hogy az itt menedéket kapott családok integrálódjanak: a felnőttek vállaljanak munkát, és a gyermekek képesek legyenek helyt állni egyházi vagy állami tanintézményekben. Előbbi megvalósulni látszik: a kempingben élő felnőttek dolgosak, sokan vannak, akik mezőgazdasági területen, és akadnak, akik különféle gyárakban vállaltak munkát. Utóbbi viszont kihívást jelent, hiszen a legtöbb Ukrajnából menekült kiskorú nem a magyarországi szokások szerint végezte a tanulmányait korábban, sokan közülük az iskolai alapismeretekkel sincsenek tisztában. Az óriási lemaradás miatt képtelenség volna őket egy-egy osztályban elhelyezni, éppen emiatt a Dorkász Szolgálat az UNICEF támogatásával elindítja a School to Success, vagyis Iskola a sikerhez című pedagógiai programot szeptember elsejétől.

A Dorkász Kempingben jelenleg 40 család, összesen kétszáz személy él, akik közül 110 a gyermek. A program nem önálló intézményként működik majd, és ez nem is célja. Helyette felkészíti a gyerekeket arra, hogy minél hamarabb helyt állhassanak a többségi oktatásban. A 12 hónapos program megvalósítására 106 millió forintot kapott a segítő szervezet, ebből a forrásból biztosítják a tanítók, gyógy- és fejlesztőpedagógusok bérét, vásárolják meg a szükséges eszközöket, és az átalakítási munkák költségeit is ebből különítik el. Az UNICEF a Hajdú-Bihar megyében átmenetileg letelepült menekülteken segít, így a támogatás összesen ezer embert érint.

Pótolják a lemaradást

Kicsivel egy héttel az indulás előtt, kedden délelőtt látogattunk el a kempingbe, hogy Kiss Ábel Lukáccsal, a Dorkász Szolgálat Alapítvány igazgatójával beszélgessünk a részletekről. Láthattuk: javában zajlik a munka, hiszen még nem minden tanterem készült el. Összesen öt osztálytermet alakítanak ki, ahol a sikerek elérése érdekében kiscsoportos foglalkozásokat tartanak majd a pedagógusok. Könnyedséget jelent a kihívásban, hogy magyarul beszélő családok költöztek átmenetileg a kempingbe, így az oktatás is magyarul folyhat.

Nehézséget ugyanakkor a többeknél előforduló testi vagy mentális betegség jelent, valamint külön figyelmet kell fordítani a lelki támogatásra is, hiszen nem elfelejtendő, hogy ezek a családok nem bevándorlók, és nem csak hátrányos helyzetűek. Ők mindannyian a háború borzalmai elől menekültek el.

Forrás: haon.hu

https://www.haon.hu/helyi-kozelet/2022/08/a-haboru-elol-menekult-gyerekeket-tanitja-a-dorkasz