Londonban a parlament elé vonultak a gazdák, Brüsszel is megbénult

Fotó fotolia.hu

Száznál is több traktorral vonultak a londoni parlament épületéhez a brit gazdák. Elsősorban az olcsó élelmiszerimport ellen tiltakoztak. Szerintük a brit kormány nem a saját gazdáit képviseli, hanem a külföldi érdekeket. Az unió központja is megbénult: délelőtt munkagépekkel vonultak a gazdák a brüsszeli parlament és a tanács épületéhez, ahol tüzet is gyújtottak.

„Gazdák nélkül nincs élelem, nincs jövő” – ilyen felirattal vezette egy traktor a tüntetők konvoját hétfőn Londonban.

Az elégedetlen brit termelők több mint száz mezőgazdasági járművel vonultak át London városán, megbénították a forgalmat.

„Az elmúlt néhány évben sok minden történt, amiért már nem tehetünk ételt a britek asztalára. Egyre több importtermék érkezik, amelyeket nálunk illegális szabványok szerint állítanak elő. Kiszorítanak minket a piacról. Azért vagyunk itt, mert elegünk van, és visszavágunk. Hisszük, hogy a britek azt akarják: mi etessük őket” – mondta Liz Webster, a gazdatüntetés egyik szervezője.

Dudálva vonult a gazdakonvoj a brit parlamentig.

A termelők szerint a helyzetük rohamosan romlott, amióta a szigetország kilépett az Európai Unióból, mivel a Brexit után bevezetett szabályok, illetve az Ausztráliával és Új-Zélanddal kötött kereskedelmi megállapodások veszélyeztetik a megélhetésüket. A gazdák szerint az a legnagyobb gond, hogy a brit kormány nem őket támogatja.

„Nincs szükség a sertéshúsunkra, mert más országokból hozzák be. Ráadásul, mivel az Egyesült Királyságban dolgozzák fel a húst, amikor a szupermarketekbe kerül, brit termékként tüntetik fel a fogyasztóknak, akik így azt hiszik, hogy Nagy-Britanniában készült. Pedig nem” – magyarázta egy sertéstartó.

Az Európai Unióban is rendszeressé váltak a gazdatüntetések. Kedden is megjelentek a termelők Brüsszelben az uniós épületeknél. Elsősorban

az ellenőrizetlenül beáramló ukrán gabona és a felesleges szabályok ellen tiltakoznak.

„Rengeteg adminisztratív feladattal kell foglalkoznunk, és sok környezetvédelmi korlátozással is. Támogatjuk, hogy tegyünk a környezetért, de ebben a kérdésben mégis a mezőgazdaságnak kellene elsőbbséget élveznie” – vélekedett egy belga gazda, aki társaival kedden ismét útblokáddal tiltakozott Brüsszelben.

Forrás: hirado.hu