„LivestockSense”: digitális technológiák alkalmazhatósága az állattartásban

Fotó pixabay.com

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) részt vesz az ERA-NET COFUND ICT-AGRI-FOOD program és a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap által támogatott, „Smart technológiák használata környezetbarát állattartó telepek kialakítása érdekében (LivestockSense)” című kétéves nemzetközi projektben, amely az információs és kommunikációs technológián (IKT) alapuló eszközök elfogadottságát és alkalmazhatóságát vizsgálja a sertés- és baromfitartásban – tette közzé a napokban az AKI honlapján.

Az összefoglalóban kiemelik: az ökonómiai versenyképesség, valamint a környezeti fenntarthatóság növelése egyaránt indokolja az állattartásban a modern, precíziós állattenyésztést (Precision Livestock Farming, PLF) támogató IKT-eszközök alkalmazását, azonban ezen eszközök népszerűsítése és adaptációja az állattenyésztésben Európa-szerte kihívásokkal küzd. Az Európai Unió támogatását elnyerő projekt célja az IKT-eszközökkel kapcsolatos attitűdök megismerése és e technológiák adaptációját akadályozó tényezők beazonosítása. Ehhez a kiválasztott állattartó telepeken szenzoros mérőkészülékek és speciális kamerák kerülnek beüzemelésre, amelyek alkalmasak az istállók környezeti állapotának, valamint az állatok testtömegének detektálására, ezáltal folyamatos és valós idejű mérési és elemzési adatokat biztosítanak a telepi menedzsment számára.

A projektben a kutatók azt vizsgálják, hogy az új technológia révén keletkezett információk hogyan tudnak a gazdaságok mindennapjaiban hasznosulni. Ezen kívül tanuló-adatbázisok és mesterséges intelligencián alapuló modellek fejlesztésével olyan döntéstámogató eszköz készül a sertés- és baromfitartó gazdaságok számára, amellyel számszerűsíthetik a PLF-technológiák alkalmazásával realizálható ökonómiai és környezeti előnyöket.

A hét ország együttműködésével létrejött konzorciumban Magyarországot a konzorciumvezető AgHiTech Kft. mellett az AKI képviseli. Intézetünk felel majd a projektportál kialakításáért, amely a projektinformációk terjesztése mellett egy webalapú alkalmazást és nyílt alkalmazásprogramozási felületet (API) kínál a felhasználóknak az állattartó telepek környezeti teljesítményének bemutatására, valamint a zöld finanszírozási erőfeszítések támogatására.

Az AKI emellett jelentős szerepet vállal a PLF-technológiák alkalmazását korlátozó tényezők beazonosítását célzó, vegyes társadalomtudományi módszereket alkalmazó szociológiai felmérés megtervezésében és kivitelezésében.

A projektnyitó rendezvényre ez év júliusában kerül sor – hívja fel az AKI közleménye.

Forrás: agronaplo.hu