Libanonban változatlanul minden bizonytalan /Tűz Bejrútban, hatalmas lángoszlop a kikötőben

Fotó Reuters

Alig több mint egy hónappal a Libanon fővárosát romba döntő detonáció után tűz ütött ki a kikötő egyik raktárában, pánikot keltve a lakosság körében.

A szóban forgó raktár a kikötő vámmentes övezetében található, és olajoshordókat, illetve gumiabroncsokat tárolnak benne.

A közeli irodaházakban tartózkodó embereket evakuálták. Több környékbeli önként fogta menekülőre. A raktárból felszálló fekete füstoszlopot a város számos negyedéből látni lehet. A tűzoltók megkezdték a lángok eloltását, a hadsereg pedig közölte, hogy helikopterekkel segíti erőfeszítéseiket. A helyszínen tartózkodnak a libanoni polgárvédelmi erők is. Egyelőre nem tudni, hogy túlmelegedés vagy emberi mulasztás vezetett-e a tűzhöz. Az MTV helyi tévécsatorna értesülése szerint hegesztési munkák miatt kapott lángra a raktár.

George Kettaneh, a libanoni vöröskereszt főtitkára szerint nem kell attól tartani, hogy a mostani tüzet robbanás követi. A tisztségviselő úgy tudja, hogy egyelőre senki sem sérült meg.

Augusztus 4-én hatalmas robbanás rázta meg a kikötőt, amelyben legalább 190-en életüket vesztették, 6500-an megsebesültek, és mintegy 300 ezren váltak otthontalanná. A detonációt az okozta, hogy felrobbant 2700 tonna ammónium-nitrát, amelyet az illetékesek figyelmeztetései ellenére évek óta az egyik kikötői raktárban tároltak.

Forrás: infostart.hu