Lezuhant Iránban egy ukrán utasszállító repülőgép

Forrás: twitter / ISLVM

Lezuhant Iránban szerdán egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép, 176 utassal és a személyzettel a fedélzetén, valamennyien életüket veszítették.

Az Ukraine International Airlines repülőgépe nem sokkal a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után zuhant le. Az előzetes információk szerint hajtóműhiba okozta a katasztrófát – közölte Ukrajna teheráni nagykövetsége, amely szerint jelenleg kizárható az, hogy terrorcselekmény vagy rakétatámadás okozta a tragédiát. Az al-Hadasz jordániai hetilap korábban forrásmegjelölés nélkül közölte, hogy a gépet az iráni légvédelem lőtte le tévedésből. Ezt semmilyen más forrás nem erősítette meg, nyugati hírügynökségek sem vették át az újság információit. Megtalálták a Teherán mellett szerda reggel lezuhant ukrán utasszállító repülőgép mindkét feketedobozát – jelentette az iráni állami televízió. Az iráni polgári repülési hatóság vezetője a Mehr iráni hírügynökség jelentése szerint azt közölte: Irán nem fogja átadni a feketedobozokat a szerencsétlenül járt gépet gyártó Boeing vállalatnak. Ali Abedzadeh azt is elmondta, hogy még nem tudják, Irán melyik országba fogja elküldeni a feketedobozokat az adatok elemzésére.

A katasztrófa miatt Volodimir Zelenszkij ukrán államfő megszakította ománi látogatását és visszaindult Kijevbe. Az ukrán elnök Facebook-bejegyzésében arra kért mindenkit, hogy tartózkodjon a spekulációktól és a nem megerősített információk közlésétől. Teljeskörű együttműködésre szólított fel az ukrán légitársaság gépe katasztrófájának, illetve okainak kivizsgálásában Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Közleményében az amerikai diplomácia vezetője felajánlotta az Egyesült Államok segítségét is Ukrajnának. Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a lezuhant ukrán repülőgép katasztrófája okainak kivizsgálását sürgette, együttérzését kifejezve az áldozatok hozzátartozóinak.

Együttérzéséről biztosította szerda reggel a Twitteren Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítési és szomszédságpolitikai biztosa, és Valdis Dombrovskis, a testület gazdasági ügyekért felelős alelnöke a repülőgépszerencsétlenségben meghalt áldozatok családtagjait. „Szörnyű az a hír, amely Teheránból érkezett reggel” – közölte Várhelyi Olivér a közösségi oldalon. Áder János államfő az ukrán elnöknek küldött táviratban fejezte ki részvétét az ukrán utasszállító repülőgép szerdai teheráni balesetében elhunytak hozzátartozóinak.
MTI