Lezárult az Országos Vízügyi Főigazgatóság a vízmonitoring-projektje

Forrás hellovidek.hu

Lezárult az uniós Víz Keretirányelv előírásai szerinti monitoringvizsgálatok és az ahhoz szükséges fejlesztések végrehajtása, továbbá az ahhoz kapcsolódó monitoringállomások kiépítése és fejlesztése – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön.

A projekt legfontosabb célja a vizek mennyiségi és minőségi megfigyelését biztosító monitoring és az azt feldolgozó informatikai rendszer továbbfejlesztése volt. Ennek köszönhetően a felszíni és felszín alatti vizek jó állapota megőrizhető, miközben fenntartható marad a vízvagyongazdálkodás.

Lezárult egy nagyszabású kutatási, módszerfejlesztő és adatgyűjtő program is, amely egyedülálló a vízügy és a víztudomány történetében.

A projekt eredményeképpen integrált, az egész országot lefedő tudásbázis jött létre a felszíni és felszín alatti víztestek állapotértékelése, a vízgyűjtő-gazdálkodási tervek felülvizsgálata érdekében – írták.

Korábbi közleménye szerint az OVF 4,8 milliárd forintot kapott a vizek monitoringrendszerének fejlesztésére, 85 százalékát az EU kohéziós alapjából, 15 százalékát a magyar költségvetésből.

Forrás: hirado.hu, MTI