Lex Benedek

index.hu

Bár a latin nyelv használata  rég megszűnt Magyarországon, de írásom címe  gondolom mégis mindenki számára érthető: Benedek törvény.

Hazánkban a törvényeket az elfogadás éve, és évente sorszám jelöli, melyre a római számokat használják. Ezt követően a törvény címe  annak tartalmára utal, így a gyakorlatban  nem fordul elő olyan eset, hogy személynév kerüljön a törvény címébe.

Több kormánypárti képviselő nyújtotta be  „a sportról szóló 2004.évi I. törvény olimpiai járadékkal összefüggő módosításáról ” című javaslatát.

A kiváló sportoló, Benedek Tibor váratlan és korai halála  világított rá arra, hogy finomítni kellene az eddig hatályos törvényen, és a javaslat példás gyorsasággal elkészült. Az olimpiai érmes sportoló özvegye élete végéig  jogosult lesz a járadékra, ha magyar állampolgár, és a halál előtt legalább öt évig megszakítás nélkül közös háztartásban éltek.

Az összeg a sportoló járadékának a fele, de amennyiben közös kiskorú gyermeket nevel az özvegy, úgy annak nagykorúságáig a teljes összeg illeti majd meg. Korábban tíz  év házassági életközösség volt az előírás, így akik a mostani módosítás kapcsán válnak jogosulttá, azoknak kérelmet kell benyújtani a folyósítás érdekében.

Rendkívül ritka, hogy egy jogszabályt ilyen gyorsan módosítsanak attól számítva, hogy felmerül  annak szükségessége, ezért valóban dícséretes az előterjesztők munkája.

A Polgári Kisgazdák  minden esetben támogatták az ország hírnevét öregbítő sportolók megfelelő elismerését, és mivel jelszavaink egyike  a család szó is, így  szívvel támogatjuk a javaslatot.

Ritka kegyelmi pillanat volt, a képviselők körében hiszen a törvény módosítását, ellenszavazat nélkül fogadták el.

Csak megemlítem, hogy nem csupán Magyarországon, de más országban sem szokás, hogy egy törvényt konkrét személyről nevezzenek el hivatalosan, ugyanakkor külföldön is szokás, hogy a köznyelv adott  hírességgel azonosítsa a jogszabályt. Számomra igen emlékezetes az Amerikai Egyesült Államokban több mint hat évtizede elfogadott, az állampolgársági törvényt módosító jogszabály. A szépsége színésznő, Grace Kelly érdemelte ki,hogy róla nevezze el az új törvényt a köznyelv, ui. házasságot kötött az akkori monacói herceggel, III. Rainierrel és ezzel elveszítette volna amerikai állampolgárságát.

A módosítás szerint mindazok,akik külföldi állam  uralkodójával, államfőjével kötnek házasságot, megtarthatták eredeti állampolgárságukat is. A hercegnő fiatalon, tragikusan hunyt el és nem tudok arról, hogy az eltelt évtizedekben alkalmazták volna a törvényt…

 

Dr. Bakos Zoltán