Levéltetvek, feketerothadás, aszály, viharok – oda a termés jelentős része

fotó Zsigó György

Így öntözd a zöldségeket; el sem hiszed, mi mindenre használhatók a gyomnövények; újra terjed a feketerothadás a szőlőben; hatékonyabban lehet védekezni a dióburok-fúrólégy ellen. Az Agroinform.hu júniusi szakcikkeinek összefoglalója.

Hogyan óvható a takarmány a szélsőséges nyári időjárásban?
Óvja a csapadéktól, de hagyja szellőzni a takarmányt. Melyik kazaltakaró képes erre?

Így öntözd a zöldségeket! A jövedelmezőség és a termésbiztonság is ezen múlik
Kicsit időszerűtlennek tűnik most a szokatlanul csapadékos, tavaszi időjárást követően a zöldségfélék öntözéséről beszélni, de a gyakorló kertészek tudják, hogy a nyári szárazság – mint az elmúlt években mindig – az idén is be fog következni.

A kultúrnövénnyel egy időben kelt gyom okozza a legnagyobb kárt – mit tegyünk ez ellen?
Milyen posztemergens készítményeket ajánlanak a szakemberek kukorica és napraforgó kultúrák gyomszabályozására?

Változik a juh- és kecskefélék jelölése: segítünk megfelelni az új szabályozásnak
Ebben a rövid ismertetőben a juh- és kecskefélékre vonatkozó hazai jelölési szabályozást mutatja be a Juh Terméktanács a 2021. április 21-től hatályon kívül helyezett, alkalmazandó és átmeneti szabályozásként meghagyott rendeletek útvesztőjében.

Nincs vízveszteség, így pénzveszteség sem – miért éri meg a felszín alatti csepegtető öntözés? (PR-cikk)
Öntözés nélkül lassan ellehetetlenül a jövedelmező növénytermesztés hazánkban.

Rendkívüli pusztítást végez idén a monília a gyömölcsfákon! Mit tehetünk?
Sokan keserűen tapasztaltuk, hogy az idei tavaszon a fagy, majd a monília vitte el a kajszifák termését, kicsit később pedig a meggyfákat is súlyosan károsította a betegség. Sokan értetlenül álltak a tömegesen száradó virágok és hajtások előtt, amely előrevetítette a fák részleges pusztulását.

A kert réme: a tarackbúza. Így irthatjuk ki!
Mit kell tudnunk a kertművelők életét megkeserítő gyomról, a tarackbúzáról? És hogyan szabadulhatunk meg tőle?

Növényvédelmi előrejelzések: Az almásokban fokozódott, a kajszifákon tömegessé vált a levéltetvek kártétele, de a napraforgót is felfedezték már a kártevők. Később már szinte mindenhol, minden növényen károsítottak a levéltetvek. Eladhatatlanná válhat a cseresznye és a meggy? Az almára és a szőlőre szintén nagyon oda kell most figyelnünk!A levéltetvek még mindig károsítanak, de más kártevők ellen is szükséges a védekezés.

A zöldség, ami imádja a forró nyarat! Így neveld az új-zélandi spenótot!
Az új-zélandi spenót kifejezetten szereti a napsütéses meleg nyarakat, és a rendszeres locsolást hatalmas levélkoronával hálálja meg.

Krumplibogár, borsóvirágzás, levéltetvek – ezekre kell most figyelni a kertben
Lassan, de véget értek a fagyos reggelek, a palánták végre kikerültek a kiskertekbe. A borsó virágzik, viszont megjelent a burgonyabogár, most érdemes nyakon csípni. Nézzük, mire kell figyelni ahhoz, hogy termés is legyen!

Megjelentek a csigák a kertben, sőt új fajt is találtak!
Ha marad a csapadékos idő, az a moníliás fertőzéseknek továbbra is kedvezni fog, de számíthatunk a lisztharmat és más szőlőbetegségek megjelenésére is. És ha ez nem lenne elég: megjelentek a csigák!

Kincsek a kertedben: el sem hiszed, mi mindenre használhatók a gyomnövények!
A gyomnövényeket általában nem kedvelik a kertészek, hiszen a kertben betolakodónak számítanak, elcsúfítják a gondosan ápolt gyepet, nehezítik a konyhakerti termesztést, és a díszágyások szépségét is csorbítják. A gyomnövények ugyanakkor csupán attól gyomnövények, hogy nem tervezetten és nem a kert tulajdonosa akaratából kerültek a birtokra. Amennyiben valamelyik gyomnak tartott faj a kedvező tulajdonságai miatt megtetszik a kertésznek, máris kikerülhet a megbélyegző kategóriából, és értékes kerti lakó lehet!

Kezdő kertészek, figyelem! Ezeket a növényeket szuper könnyű életben tartani
A pozsgások nem igényelnek túl nagy törődést, mégis otthonunk díszei lehetnek. Érdemes hát első növényként is őket választani.

Újra terjed a feketerothadás a szőlőben! Hogyan védekezzünk?
A szőlő feketerothadása (Guignardia bidwellii) nevű gombás betegség egyre fokozódó problémát jelent a szőlőtermesztésben. A gyors melegedés és a májusi folyamatos, nagy mennyiségű csapadék kedvezett a feketerothadás fertőzőképességének. Így már június elején megjelentek az első tünetek a leveleken. Lássuk, hogyan ismerhetjük fel a betegséget és mit tudunk tenni ellene.

Elpusztíthatatlan balkonnövények – tűző napon sem hagynak cserben
Vannak olyan balkonnövények, amelyek még a nyár végén is szépek maradnak.

Ne pazarolj, öntözz esővízzel! A növényeid imádni fogják
Ne pazarold el az ivóvizet öntözésre! Ha nincs kerti kutad, gyűjtsd össze az esővizet, és tedd el szűkösebb napokra.

Gyönyörű paradicsomokat szeretnél? Ne hagyd ki a kacsolást!
Nehéz ellenállni a vágynak, hogy hatalmas, burjánzó növényt neveljünk egy apró paradicsommagból vagy paradicsompalántából. De a hónaljhajtásoknak akkor is menniük kell!

Komposztálás kezdőknek – így vágj bele akár már holnap!
Bár elsőre tudományosnak tűnhet a megnevezés, a komposztálás olyan egyszerű, hogy sajnálni fogod, miért nem vágtál bele már jóval hamarabb.

Lisztharmat mellé a varasodás is csatlakozott
Legalábbis ami az almatermésűeket illeti. De szőlőnél a peronoszpóra és a feketerothadás tünetei is megfigyelhetők.

6 tipp a meggy és a cseresznye cefrézéséhez
A jó minőségű pálinka alapfeltétele a jó minőségű cefre. De nem minden gyümölcsnél ugyanazokra kell figyelni, mutatjuk, mi a buktató a meggynél és a cseresznyénél.

Rövid szünet után újra megrohanják a növényeket a levéltetvek és a gombák
A szárazságtól és rendkívüli melegtől szenvedünk mi és a növények is. Ezek a tényezők a gombák és a levéltetvek terjedésének sem kedveznek. Ám jön a lehűlés és az eső!

Nem kell kivágni a diófákat! Hatékonyabban lehet védekezni a dióburok-fúrólégy ellen
Magyarországon is óriási problémát jelentenek a nyugati dióburok-fúrólégy-, a pettyesszárnyú muslica- és a cseresznyelégyfajok. Most már hatékonyabban lehet védekezni!

A páratartalom – amiről mi, zöldségtermesztők gyakran megfeledkezünk
A Kárpát-medencében évtizedek, sőt egyes fajok esetében évszázadok során alakultak ki az éghajlati adottságokhoz igazodó zöldségtermesztési technológiák. Klímánk feltűnően gyors változásai szükségessé teszik a jól bevált módszerek felülvizsgálatát, módosítását, esetleg újragondolását.

Forrás: agroinform.hu