Leváltaná a migrációpárti uniós biztost a Fidesz

Fotó: Soós Lajos, MTI

Szijjártó Péter: Az EU migrációs biztosa hazudott az ENSZ-ben

A magyar kormány szerint az Európai Bizottság migrációs biztosa nyíltan hazudott az ENSZ Közgyűlésének egyik kísérőrendezvényén, amikor azt állította, hogy az Európai Unió egységes a migráció megítélésében, illetve nyílt bevándorláspárti programot hirdetett meg. A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői Jean-Claude Junckerhez fordulnak, hogy váltsa le a mandátumán túlterjeszkedő Dimitrisz Avramopuloszt.

Fotó: Reuters

Szijjártó Péter színtiszta hazugságnak nevezte az Európai Bizottság (EB) migrációs biztosának, Dimitrisz Avramopulosznak azon kijelentését, amely szerint az uniónak egységes álláspontja lenne a migrációról.

A külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában rámutatott, a kötelező betelepítési kvóta ügyében komoly vita van Európában, és Brüsszel abba az irányba nyomja az EU-t, hogy mégiscsak legyen kvótarendszer.

– Mi, közép-európaiak nem adjuk fel! Tehát hiába zsarolnak minket, hiába jönnek itt az európai forrásokkal kapcsolatos zsaroló technikájukkal, hiába jönnek Sargentini-jelentésekkel, csalással végrehajtott európai parlamenti szavazással, mi kitartunk, mert a magyar emberek áprilisban elég világosan elmondták, hogy mit gondolnak erről a kérdésről – jelentette ki.

A miniszter megerősítette, Magyarország semmilyen formában nem fogja magára nézve kötelezőnek elismerni az ENSZ migrációs csomagját, az országot magyarnak tartják meg.

– A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői szerint az EB migrációs biztosa alkalmatlan a feladatára, ezért a testület elnökéhez fordulnak azzal a kérdéssel, hogy mikor váltja le Dimitrisz Avramopuloszt, és kit jelöl ki utódjául – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője szombaton budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint Avramopulosz a legalapvetőbb szabályokat megsértve, felhatalmazás nélkül nyilatkozott az ENSZ Közgyűlésének egyik fontos kísérő rendezvényén, ahol nyílt bevándorláspárti programot és állandó betelepítést hirdetett meg.

Deutsch Tamás hangsúlyozta: az uniós biztos példátlan módon túlterjeszkedett a jogkörén, kijelentései élesen ellentétesek az Európai Unió jogi normáival, a külső határok védelméről és a migráció megakadályozásáról szóló uniós döntésekkel, de még a migrációs jogszabályokat módosító EB-javaslatokkal is.

(Magyar Idők, Baranyai Gábor)