LÉTREJÖTT A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKÁRÓL SZÓLÓ MEGÁLLAPODÁS

Fotó: AM sajtóiroda

adMegszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban – közölte Nagy István agrárminiszter az MTI-vel.

Nagy István miniszter Úr meghallgatása a Fenntartható Fejlődés Bizottsága előtt az Országgyűlésben október 27-én lesz, amire kérdésekkel készülünk. Miniszter Úr tevékenységében az elmúlt év olyan eredményeket hozott, amelyek legszebb reményeinket kezdik megvalósítani.

A családi gazdaságok ügyének újrarendezése, az őstermelők jövőjének biztosítása, a magyar mezőgazdaság alapjait erősítik meg. A közös agrárpolitikáról szóló megállapodás középtávon biztosítja a magyar agrárium további fejlődését.

A miniszteri meghallgatásról, az ott elhangzott legfontosabb nyilatkozatokról külön beszámolunk, azt hírlevélben is közölni fogjuk. (TKB)

 

Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban – tette hozzá a miniszter.

Nagy István rámutatott: a megállapodás alapvetően fogja meghatározni a magyar mezőgazdaság támogatási rendszerének és termelési feltételeinek jövőjét a 2023-2027 közötti időszakban. Hangsúlyozta: a közvetlen támogatási rendszer, a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások támogatása, a termeléshez kapcsolódó környezetvédelmi feltételek, a fiatal gazdák vagy a kisgazdaságok támogatása együttesen biztosítja majd a magyar mezőgazdaság versenyképes fejlődését.

Jó hír az állattenyésztőknek és a kertészeknek egyaránt, hogy a termeléshez kötött és az átmeneti nemzeti támogatások is megmaradnak – tette hozzá.

Nagy István az MTI-nek elmondta, miután a második éjszaka végére a megállapodás közelébe jutottak volna a miniszterek,  minden előzmény nélkül az asztalra került egy olyan javaslat, amely teljesíthetetlen feltételeket írt volna elő a kisgazdaságok számára, ezért ez nem volt elfogadható a tagországok többségének.

A tárcavezető az MTI kérdésére kiemelte, hogy az új megállapodás támogatásrendszere biztosítja környezetünk, teremtett világunk megőrzését és a gazdáink versenyképes termelését.

(MTI, kormany.hu)