Letették a mosonmagyaróvári vár 1,3 milliárd forintos turisztikai fejlesztésének alapkövét

A Mosonmagyaróvári Vár. - A kép forrása: magyarepitok.hu

Letették a mosonmagyaróvári vár 1,3 milliárd forintos turisztikai fejlesztésének alapkövét szombaton, a beruházást a nemzeti kastély- és várprogram keretében finanszírozzák.

Dr. Nagy István agrárminiszter – A kép forrása: kormany.hu

Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az alapkő a megújulás alapköve, amire fel lehet építeni a 21. század agráriumát és meg lehet találni a vár 21. századi szerepét, hogy minél több kiművelt gazdászt képezzen. A miniszter megköszönte a kormánynak a támogatást, amellyel új lehetőséget ad az agrárium és a város számára is. „Sikeres, kiművelt gazdászfők nélkül nincs sikeres agrárium”, és ebben élen kell, hogy járjon a város ma is – fűzte hozzá. Virág Zsolt, a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy a mosonmagyaróvári vár az egyetlen épület Magyarországon, ahol felsőoktatás folyik. A megújítás keretében a földszinten interaktív vártörténeti, intézménytörténeti, valamint élelmiszeripari és mezőgazdaság-történeti kiállítást rendeznek be. Kialakítanak a várudvaron egy közösségi teret, ahol kulturális rendezvényeket tartanak, lesz konferenciaterem és ajándékbolt. Mindezek mellett részben felújítják a homlokzatot, infópontot és múzeumpedagógiai foglalkoztató teret alakítanak ki. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta, a fejlesztéssel azt a védelmi funkciót, amit a vár a középkorban betöltött, most újraértelmezik, s egyfajta szellemi védelem helyévé teszik az épületet. Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere azt hangoztatta, hogy az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb és legjelentősebb helyi beruházása a vár felújítása, s a kialakítandó turisztikai központ a térség turisztikai zászlóshajója lehet.

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára hangsúlyozta, Magyarország jövője akkor biztosított, ha 20-30 éves távlatban a térség vezető államává és Európa egyik legélhetőbb országává tud válni. Ehhez szükséges a családtámogatás, a gazdaságfejlesztés és a kultúra támogatása, a múlt értékeinek megőrzése és átadása a jövő számára. Erre a gondolatra építve hozta létre a kormány a nemzeti kastély- és várprogramot hatvanmilliárd forintos kerettel, húsz kastély és 19 vár megújítására országszerte – mondta az államtitkár. Úgy fogalmazott: a program „nem kőről és malterról szól, hanem a gondolat megújításáról”. Tuzson Bence kitért arra is, hogy a mosonmagyaróvári várban működik a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszer-tudományi Kara; az agrár-felsőoktatási képzés idén kétszáz éves a városban, amely a magyar, agrár-felsőoktatás bölcsője. (Forrás: MTI)