Leszakadt egy autópályahíd Genovánál

Fotó: MTI, EPA, Luca Zennaro

A legfrissebb közlések szerint az A10-es autópálya Morandi nevű hídjának 80 méter hosszú szakasza zuhant 50 méteres mélységbe felhőszakadáskor. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter közlése szerint 30 körül van a hídomlás halálos áldozatainak száma, és sok a súlyos sérült.

Leszakadt az A10-es autópálya egyik hídjának egy része – jelentette az olasz mentőkre hivatkozva az Adnkronos hírügynökség.

A Sky TG24 olasz hírtelevízió azt jelentette, hogy a Morandi híd 200 méteres, egy folyó és egy ipari övezet fölött átívelő szakasza omlott le. Az olasz rendőrség a Twitteren azt közölte, hogy hirtelen heves vihar támadt, mielőtt az építmény összedőlt.

Áder János részvéttáviratot küldött az olasz köztársasági elnöknek

A köztársasági elnök Sergio Mattarella olasz államfőnek a Genovánál történt katasztrófa miatt fejezte ki részvétét, ahol kedden, súlyos viharok után omlott le az A10-es autópályán a Morandi híd egy része.

A Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez eljuttatott levél szerint Áder János mély megrendüléssel értesült a tragédiáról, amely számos emberéletet követelt. Áder János államfő őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki olasz kollégájának és az elhunytak hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felgyógyulást kívánt.

Emmanuel Macron francia elnök – aki jelenleg Franciaország déli részén lévő elnöki rezidenciában tartózkodik – már kedden koradélután telefonon beszélt Giuseppe Conte olasz kormányfővel, Twitter-üzenetben felajánlotta országa segítségét a mentésben, továbbá részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

Részvétét tolmácsolta az áldozatok hozzátartozóinak, illetve az olasz vezetőknek Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is.

(MTI, hirado.hu)

Már 42 halálos áldozata van a keddi szerencsétlenségnek, amelynek helyszínén szerdán is folytatják a mentési munkát, mintegy ezren dolgoznak ott. Az olasz közlekedési miniszter a hidat üzemeltető cég vezetőinek leváltását követeli a tragédia miatt. Bukarestben bejelentették, hogy két román állampolgár halt meg a katasztrófában.

Negyvenkettőre nőtt a genovai hídomlás áldozatainak száma, és többen eltűntek – közölte szerdán Francesco Cozzi genovai főügyész a RAI közszolgálati televízióval. Cozzi tudatta, hogy ez valószínűleg még mindig nem az áldozatok végleges száma. A RAI szerint továbbra is mintegy tíz eltűntet tartanak nyilván a hatóságok, a kórházban ápolt 15 sérült közül pedig kilencnek súlyos az állapota.

Cozzi megerősítette azt is, hogy három gyerek is van a halottak között. Matteo Salvini belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy: 8, 12 és 13 éves gyerekek haltak meg a tragédiában.

Korábban Matteo Salvini olasz belügyminiszter 38 halálos áldozatot jelentett be, annyit, amennyiről a RAI közszolgálati televízió híradása már korábban beszámolt, de akkor ezt közvetlenül utána maga Salvini cáfolta, és 35 áldozatról tett említést.

Olasz belügyminisztériumi források éjszaka még azt közölték, hogy a halálos áldozatok biztos száma 31, ötöt közülük még nem tudtak azonosítani. Korábban a tűzoltók legkevesebb 35 halottról beszéltek.

Két román állampolgár vesztette életét

A korábbi hírrel ellentétben két román állampolgárságú halálos áldozata van a genovai hídomlásnak – közölte szerdán a román külügyminisztérium.

Még hajnalban azt közölte a bukaresti tárca, hogy a torinói román konzulátus mobil egysége a helyszínre utazott, hogy konzuli segítséget nyújtson a szerencsétlenség esetleges román áldozatainak. Az azonosítás során derült ki, hogy a halálos áldozatok egyike román állampolgár.

Később, a déli órákban egy újabb román állampolgárságú áldozat azonosításáról számolt be a tárca. A közlemény szerint a második azonosított román áldozat kettős állampolgársággal rendelkezik. A külügyminisztérium közölte: a helyszínre küldött konzuli egység folytatja a munkát. Állandó kapcsolatot tart fenn az olasz hatóságok által alapított válságstábbal és azokkal a kórházakkal, amelyekbe az áldozatokat szállították.

Közben ellentmondásos információk kerültek a híradásokba a Morandi híd állapotával kapcsolatban: az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy már megépítésétől kezdve szerkezeti problémák voltak a híddal, rendszeresen ki kellett javítani rajta a repedéseket és az elmálló betont. A híd fenntartója, az Autostrade cég szerint viszont a tragédia teljesen váratlanul következett be, semmi jel sem utalt arra, hogy a híd veszélyes, ráadásul folyamatosan ellenőrizték az állapotát, nem csak úgy, ahogy a törvény előírja.

Az üzemeltetőben látja a felelőst az olasz miniszter

A politikusok a tragédia felelőseinek megbüntetését követelik. Edoardo Rixi, az infrastruktúráért felelő miniszterhelyettes az ANSA olasz hírügynökségnek azt mondta: szerinte az egész hidat el kell majd bontani, ami súlyos közlekedési problémát fog okozni.

Később a híd üzemeltetőinek lemondását követelte Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter szerdai Facebook-üzenetében. „Az Autostrade per l’Italia nem tudott eleget tenni szerződéses kötelezettségének az infrastruktúra kezelésére vonatkozóan” – nyilatkozta később a RAI 1 közszolgálati televíziónak. A miniszter közölte: kezdeményezi, hogy a közútkezelőt fosszák meg koncessziós jogától.

Sok pénz kell felújításra

A Politico értesülései szerint azonban Toninelli pártjára, az Öt Csillag Mozgalomra is kritikák össztüze zúdult a tragédia miatt, mert a párt, más beruházások mellett, a leomlott Morandi hidat is azok közé sorolta, amelyeknek az előirányzott karbantartását csak abban az esetben végzik el, ha a haszon több, mint a vele járó költségek. Az Öt Csillag Mozgalom oldalán a híddal kapcsolatos aggodalmakat dajkamesének nevezték; ezt a kijelentést azóta eltávolították.

Maga a belügyminiszter, Matteo Salvini, aki a jobboldali Északi Liga vezetője, úgy nyilatkozott, hogy az országban számos iskola, kórház és autópálya szorul felújításra, és hozzátette, hogy ezeket a munkálatokat az európai költségvetési korlátozások eddig megakadályozták. „A következő költségvetési tervnek az olaszok biztonságát kell első helyre tennie, költségvetési korlátozások csak ezután jöhetnek” – idézi Salvinit a Politico.

Soron kívüli országos felülvizsgálat jöhet

Tervet dolgoz ki az olasz kormány az olaszországi közúti infrastruktúra rendkívüli ellenőrzésére – közölte a Facebookon szerdán Giuseppe Conte olasz kormányfő. Emellett a hagyományos vizsgálatok megerősítését is megígérte.

„Sokkal szigorúbb vizsgálatok lesznek, mert nem engedhetjük meg, hogy ez a tragédia megismétlődjön” – mondta Conte, aki szerdán felkeresi a baleset sérültjeit. „Ami Genovában történt, az nemcsak a városon ejtett mély sebet, hanem Ligurián és egész Olaszországon is” – húzta alá az olasz miniszterelnök

(MTI, hirado.hu)