Lesz bőség szamócából, így az árak sem szállnak el

Fotó: Pixabay

Nem okozott gondot a tavaszi fagy, s a következő hetekben sem várható már nagy lehűlés. Májustól indul majd az igazi szüret.
Kedvező idényben bízhatnak az idén a hazai szamócatermesztők. A vásárlóknak nem kell áremelkedéstől tartaniuk, sőt a bőséges terméskilátásoknak köszönhetően a tavalyinál kicsit olcsóbban kerülhet a boltok kínálatába a közkedvelt gyümölcs. Kis mennyiségben ugyan, de az elmúlt hetekben már megjelent a magyar szamóca a piacokon. A fűtött üvegházakban április elején elkezdődött az eperszüret, a jövő hét második felében pedig a nem fűtött fóliasátrakból is piacra kerülhet a termés.

Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeB alelnöke a Magyar Időknek elmondta: itthon 700-800 hektáron foglalkoznak szamócatermesztéssel a gazdálkodók; a terület egyik felén szabadföldi, míg a másik felén fóliasátras, üvegházas termelés folyik. Fűtött üvegházban csak nagyon kevesen termesztenek epret, az összfelület alig néhány százalékát teszi ki. Így a szezon igazán csak most kezd beindulni.

– Április 25-ét követően egyre több helyen találkozhatnak magyar eperrel a vásárlók, az igazán nagy mennyiség pedig május elejétől kerül majd a piacra, ekkor kezdik szedni a szabad földön termő gyümölcsöt

– emelte ki.

Apáti Ferenctől megtudtuk, hogy az idén nem nehezítették az időjárási szélsőségek a termelést. – Míg egy évvel korábban jelentős, 50-60 százalékos téli fagykárról kellett beszámolnunk, addig az idén szó sincs ilyen mértékű kiesésről. A márciusi fagyhullámok a Dunántúlon és Szabolcsban okoztak kisebb károkat, ez azonban nem lesz hatással az országos szamócaszezonra – emelte ki.

Az eperföldeken a tavaszi fagy sem okozott gondot, s remélhetőleg a következő hetekben sem kell már nagyobb lehűléstől tartaniuk a gazdálkodóknak. Míg a legtöbb növénykultúránál a belvíz és a sok eső is megnehezítette a termelők dolgát, addig a jellemzően homokos talajon termelt szamócánál nem okozott nagyobb gondot a nagy mennyiségű őszi és téli csapadék.

Apáti Ferenc szerint így összességében jó szezonra számítanak a termelők, a mennyiséggel és a minőséggel sem lehet probléma. A kedvező terméskilátásoknak köszönhetően az árakban sem várható nagyobb változás, a vásárlók jellemzően

az előző években megszokott áron vásárolhatják meg a szamócát.

– Az előző évi szezonkezdethez képest egy kicsit olcsóbban kerülhet piac­ra a gyümölcs, tavaly ugyanis a fagykár okozott némi drágulást, az idén viszont bőséges termés ígérkezik – jegyezte meg az alelnök.

Bár az import, mint minden évben, az idén is nagy mennyiségben van jelen az országban, ugyanakkor Apáti Ferenc szerint

egyre több vásárló tudatosan keresi a magyar gyümölcsöt.

A szezon kezdetén is sokan választják a jó ízű, ám ekkor még drágább hazai árut. Az árak közt továbbra is nagy különbség van, a fóliasátorban termelt magyar eper másfélszer, de akár kétszer annyiba is kerülhet, mint a spanyol vagy az olasz gyümölcs.

Áprilisban nem ritka a két-háromezer forintos eper a boltokban és a piacokon. Május elején azonban – ahogy megjelenik a szabadföldi szamóca a kínálatban – az árak is csökkenni kezdenek, ezzel együtt pedig lassan az import is eltűnik a piacokról.

agrotrend.hu / magyaridok.hu