Leolvasás – de hányszor?

A kép forrása: feol.hu

Minden háztartásban rendszeresen visszatérő elfoglaltság az, hogy meghatározott időpontokban – ráadásul munkaidőben – otthon kell tartózkodni, mert valamelyik közüzemi órát leolvassa a szolgáltató megbízottja.

Szinte mindenhol víz-, villany- és gázóra található, melyeket más – más személy tekint meg, fényképez le. „Természetesen” ezek a leolvasási időpontok egymástól eltérőek. Nem tudunk arról, hogy ezzel kapcsolatban felmérés és statisztika készült volna, de tény hogy országos szinten igen jelentős összeadva az a munkaidő kiesés, mely az óra leolvasásokkal kapcsolatban áll. Úgy gondoljuk, hogy ma már technikailag megoldható lenne a szolgáltatók együttműködésével az, hogy meghatározott időpontokban egyetlen személy végezze el az összes közüzemi óra egyidejű leolvasását, fényképezését. Feltehető, hogy ezáltal a szolgáltatók költségei is csökkennének, arról nem is beszélve, hogy a fogyasztók oldaláról mennyivel kevesebb lenne a fölösleges munkaidő kiesés. Természetesen a leolvasásokkal össze lehetne hangolni a fogyasztásmérő órák – több évente esedékes – cseréjét is.

A Polgári Kisgazdák úgy gondolják, hogy a fogyasztóbarátnak mondott szolgáltatók részéről eljött az ideje annak, hogy, tevékenységeik összehangolásával, saját maguk és a fogyasztók költségeinek csökkentése és munkaidő kiesés mérséklése érdekében elgondolkodnának javaslatainkon.

(Dr. Bakos Zoltán, a Kisgazda Polgári Egyesület szakértője)