Lényegében befejeződött az őszi vetés a szántóföldeken

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Mostanában végeznek a betakarítással a gazdálkodók, a legtöbb helyen már az őszi vetést is befejezték. Idén volt elegendő vetőmag az őszi kalászosoknak – igaz, jelentősen drágábban, mint tavaly ilyenkor – és előreláthatóan meglesz a tavaszi vetésekhez is.

Idén október második felében a napraforgót már csaknem teljes egészében, 95 százalékban betakarították a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatóságainak adatai alapján a NAK Mezőgazdasági Igazgatóságán készült összesítés szerint. Az olajnövénnyel bevetett, 689,8 ezer hektár területről, addig 1,1 millió tonna került a raktárakba, míg tavaly 653 ezer hektáron csaknem 1,8 millió tonna termett a teljes termés. Szójából 76 százalékos volt a betakarítottsági szint a 67,6 ezer hektáros területen, 97,8 ezer tonna terméssel. A bevetett 941,6 ezer hektárnyi terület 56 százalékán törték le a kukoricát, 3,1 tonnás hektáronkénti termésátlag mellett 1,6 millió tonnát.

Mivel az aszály miatt hozzávetőleg 3 millió tonna kukorica maradhatott meg, míg korábban 6-8 millió tonna is lejött a táblákról, máris érthető, hogy miért szorul idén Magyarország kukoricából importra. Burgonyából 98 százalékos betakarítottsági szintnél összesen 139,8 ezer tonna terméssel lehetett számolni, cukorrépából pedig 109,2 ezer tonnával, területének 23 százalékos betakarítottsága mellett. Fentiekből következik, hogy ezeknek a növényeknek az esetében mostanában végeznek vagy már végeztek a betakarítással a gazdák.

Jól haladt a vetés

A szántóföldi növénytermesztők a vetéssel is jól haladtak. Az őszi káposztarepcéből a tervezett/becsült 186,1 ezer hektárra a vetés október második felére már 97 százalékban megvalósult, őszi árpából pedig 83 százalékos volt a készültség a tervezett 332,5 ezer hektárra – mondta lapunknak Petőházi Tamás, a Gabonafeldolgozók Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke. Mint kifejtette, addigra már az őszi búza vetésével is 52 százalékos mértékben végeztek a gazdálkodók, 520,9 ezer hektárt bevetve.

A rozs készültsége 87, a tritikáléé 74 százalékos volt akkor, előbbiből a vetési szándék 36,3 ezer, utóbbiból 70,5 ezer hektár. Október közepe után nem sokkal már összesen 1,4 millió hektáron – ez 81 százalékos készültségi szint – végeztek a magágykészítéssel is az ősziek alá a gazdák, a tavasziak alá a mélyszántás pedig 338,6 ezer hektáron történt meg, ami 20 százalékos készültségi szintet jelent az 1,7 millió hektáros szándékhoz képest. Mindez azt jelenti, hogy mostanra az őszi vetések vége felé vannak már a gazdák, sok helyütt be is fejezték azt.

Volt elég vetőmag

Utóbbi erősítette meg Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) ügyvezető igazgatója is lapunknak nyilatkozva. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy őszi kalászosok vetőmagjából lényegében a forgalmazási szezon végén vagyunk. Kései vetések lehet, hogy vannak még, de véleménye szerint a gazdálkodók nagy része már elvetette azt, amit ősszel akart. Értesülései szerint pedig ehhez rendelkezésre is állt a kellő mennyiségű őszi kalászos vetőmag.

Más kérdés – tette hozzá -, hogy az őszi kalászos vetőmag VSZT által közölt tájékoztató ára idén egy tonnára vetítve 246 ezer forint volt, szemben a tavalyi 123,1 ezer forinttal, ami jelentős növekedés. Ez a tájékoztató ár egyébként nem szokott piacbefolyásoló tényező lenni, mert a VSZT mindig csak leköveti az eseményeket.

Centrumár 250 ezer forint körül

Amikor pedig ezt a tájékoztató árat a VSZT idén közzétette, addigra a piaci folyamatok már úgy alakultak, hogy ez az ár idén sem befolyásolta a piacot, a centrumár 250 ezer forint körül alakult. Azt a VSZT január-februárban várható piaci felmérése mutatja majd meg pontosan, hogy a tényleges értékesítési árak cégenként hogyan alakultak. Voltak természetesen prémium termékek, amelyek ennél magasabb áron kerültek a piacra, de ugyanígy voltak például újonnan bevezetendő fajták, amelyek esetében esetleg előfordulhatott még az is, hogy a tájékoztató árnál alacsonyabb árszinten jöttek ki.

A tavasziaknál a vetőmag feldolgozás most van folyamatban, amikor ez a munka befejeződik, utána tudnak majd a fajtatulajdonosok számot vetni a tényleges készlettel. A feldolgozás közben még ők sem látják előre, hogy tavasszal a vetőmag ellátás milyen mértékű lesz. A jövő évi tavaszi vetőmag szezon abban előreláthatóan hasonlítani fog az ideire, hogy bizonyos kurrens fajtákból valószínűleg hiányhelyzet alakulhat ki a szezon második felében – vélekedett a VSZT ügyvezető igazgatója. Ezek esetében ugyanakkora gazdálkodók – ahogyan azt tavaly és azelőtt is tették – már jó előre leadták az igényüket a fajtatulajdonosnak. A fajtatulajdonosok pedig a tavaszi vetőmagszezonhoz kapcsolódóan már pár héttel ezelőtt meg is jelentek a piacon fajtaajánlataikkal, ami árajánlatot is tartalmaz. Ezek tehát már most kint vannak és elérhetőek – mutatott rá a VSZT ügyvezető igazgatója.

Forrás: Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20221109-lenyegeben-befejezodott-az-oszi-vetes-a-szantofoldeken