Lengyelország mindenképp lezárja a határt az ukrán agrártermékek előtt

Fotó Shutterstock

Lengyelország az év végéig be akarja tiltani az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek importját az EU-ba

Lengyelország lezárja a határt az Ukrajnából érkező agrártermékek előtt, jelentette be Robert Telius mezőgazdasági miniszter – közölte a PAP lengyel állami hírügynökség.

Július közepén Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy Lengyelország nem nyitja meg piacát az ukrán gabona előtt a gabonaegyezmény felmondása után – emlékeztetett az Orosz Hírek.

„Még akkor is lezárjuk a határt, ha az európai bizottság úgy dönt, hogy nem teszi meg. Úgy vélem, hogy az öt frontország közül néhányan ugyanezt fogják tenni. Szeretnénk és segítünk Ukrajnának, de a gazdák jóléte a mi prioritásunk” – fogalmazta meg a lengyel miniszter.  

Korábban az Európai Bizottság tárgyalásai az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek importját betiltó országokkal nem jártak sikerrel.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy az Európai Bizottságnak nincs pénze az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek tranzitjának többlet szállítási költségeinek fedezésére, miután Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonamegállapodásból. A Reuters szerint az ukrán szükségletekre szánt pénz csak a költségvetés félidős felülvizsgálata után érkezhet meg, ami még több hónapot is igénybe vehet.

Forrás: Magyar Hírlaphttps://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230803-lengyelorszag-mindenkepp-lezarja-a-hatart-az-ukran-agrartermekek-elott