Lengyelország ideiglenesen betiltja az ukrán gabonaimportot

Fotó ÖMKi

A lengyel kormány felhatalmazta a mezőgazdasági és fejlesztési minisztereket, hogy ideiglenes tilalmat vezessenek be több ukrán élelmiszerre a saját gabonájuk és termékeik értékesítésében nehézségekbe ütköző lengyel gazdák tiltakozásai miatt. Waldemar Buda fejlesztési miniszter szombaton kiadott rendelete szerint a tilalom azonnal hatályba lép, és június végéig lesz érvényben.

A rendelet megtiltja a gabona, a cukor, a tej és a tejtermékek behozatalát.

Országszerte tüntetések törtek ki a lengyel mezőgazdasági termelők körében, mert megteltek a gabonasilók az olcsóbb ukrán gabonával és ezért nem tudják értékesíteni saját terményeiket. Az eredetileg a Közel-Keletre és Afrikába szánt ukrán gabona lengyelországi gabonasilókban kötött ki, lenyomva ezzel a belföldi árakat. Hasonló problémák léptek fel más mezőgazdasági cikkek piacán is, például a baromfi és a tojás esetében – közölték.

„A minisztertanács megvitatta a mezőgazdasági termékek piacának aktuális helyzetét és az Ukrajna elleni orosz agresszió negatív következményeit” – írta szombati közleményében a mezőgazdasági minisztérium.

„A minisztertanács felhatalmazta a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztert, valamint a fejlesztési és technológiai minisztert, hogy dolgozzák ki a lengyel mezőgazdasági termékek piacának destabilizáció elleni védelméhez szükséges intézkedéseket, beleértve az Ukrajnából származó mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek behozatalának ideiglenes tilalmát is” – áll a közleményben.

A közlemény egyúttal megjegyzi, hogy „az illetékes miniszterek folyamatos kapcsolatban állnak az ukrán hatóságokkal, hogy megoldást keressenek a mezőgazdasági piacot destabilizáló nehéz helyzetre”.

A tilalmat Jaroslaw Kaczynski a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetője a PiS mezőgazdasági kongresszusán jelentette be, hangsúlyozva, hogy „Lengyelország Ukrajna barátja és szövetségese, ebben nincs változás”.

A pártelnök szerint a döntéskényszer „a lengyel és az ukrán mezőgazdaság közötti aszimmetriából fakad”, ugyanis „lényegesen eltér a talaj minősége, Ukrajnában sokkal alacsonyabbak munkaerőköltségek, valamint a termelést nemzetközi cégek óriásvállalatai végzik hatalmas infrastruktúrával”.

„Tekintettel a lengyel és az ukrán mezőgazdaság közötti hatalmas eltérésre (…), ha mindent korlátozás nélkül be lehetne hozni (…) az súlyos válságba döntené a lengyel mezőgazdaságot”

– mondta. „Ezt nem fogjuk megengedni” – tette hozzá.

Kaczynski egyúttal leszögezte, hogy Lengyelország kész a fentiek értelmében gabonaimport-megállapodást kötni Ukrajnával.

Forrás: hirado.hu, MTI

Szlovákia betiltotta az ukrán gabona feldolgozását és felhasználását

Egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltják az ukrán gabona feldolgozását és felhasználását Szlovákiában – jelentette be Samuel Vlcan, a szlovák agrártárca vezetője pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Az intézkedés előzménye, hogy a szlovák állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági felügyelet (SVPS) egy – a gútai (Kolárovo) malomban 1500 tonna Ukrajnából származó búzán végzett – vizsgálata során a mintában egészségkárosító hatású és az Európai Unió területén tiltott növényvédőszert talált – írta a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szaktárca közlésére hivatkozva. A vizsgálati eredmények ismeretében a szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca rendeletet adott ki, amelynek értelmében szigorúan megtiltják az országba már behozott ukrán gabona és liszt feldolgozását, valamint bekerülését az élelmiszergyártási, illetve takarmányozási folyamatokba.

A szlovák szaktárca a vizsgálattal összefüggésben közölte: annak eredményeiről tájékoztatják az összes EU-tagországot, és az országban már raktáron lévő összes ukrajnai származású gabonát és lisztet hasonló vizsgálatnak vetik alá. Az ukrán gabona felhasználását tiltó rendelkezéssel összefüggésben azt írták: a minisztérium a fennálló helyzetben nem ajánlja semmiféle ukrajnai gabona vagy abból készült termék behozatalát.

Forrás: novekedes.hu, MTI

https://novekedes.hu/hirek/szlovakia-betiltotta-az-ukran-gabona-feldolgozasat-es-felhasznalasat