Lengyelország fegyveres puccsra készül Belaruszban

alfahir.hu

Kedves Tagtársaim! Ismételten figyelmeztetjük önmagunkat és mindannyiunkat, hogy minden hírt, ami az orosz-ukrán háborúval összefüggésben jelenik meg, erős fenntartással és kritikával olvassuk. (kpe)

 

A volt védelmiminiszter-helyettes szerint ez biztos meg fog történni.

Lengyelország fegyveres puccsra készül Fehéroroszországban, és részt vesz annak katonai támogatásában – jelentette ki Waldemar Skrzypczak tábornok, volt védelmiminiszter-helyettes a Polsat televíziós csatornán, megerősítve ezzel Alekszandr Lukasenka belarusz elnök szavait a Nyugat ilyen irányú terveiről – írja az oroszhírek.hu. 

 „Felkelésre készülünk Belaruszban, ez meg fog történni” – mondta Skrzypcza. Pontosította, hogy katonai műveletről van szó.

„Készen kell állnunk arra, hogy támogassuk azokat a csapatokat, amelyek a Lukasenka elleni hadműveletet fogják végrehajtani. Megvan rá az okunk, hogy segítsük őket, ahogyan az ukránokat is segítjük” – mondta a tábornok.

Korábban Lukasenka kijelentette, a Nyugat arra készül, hogy megszállja Belaruszt és elpusztítsa az országot. Elmondása szerint „néhány ezred, zászlóalj és légió megalakítása a belarusz államcsínyhez már javában folyik”.

Az elnök szerint a Nyugat gerillákat csinál a menekülő belaruszokból, nem kímélik őket. Ugyanakkor terroristákat telepítenek Belarusz területére, hogy szabotázsokat és megfélemlítő akciókat hajtsanak végre, sejteket próbálnak létrehozni a tiltakozó akciók koordinálására, pénz és fegyverek átadására.

Skrzypcza szerint a „felkelésben” részt vehetnek azok a fehéroroszok is, akik jelenleg Ukrajna oldalán vesznek részt a háborúban.

„Belaruszba fognak menni. Remélem, hogy ez felkelést fog okozni Belaruszban, ettől fél Lukasenka” – mondta Skrzypcza.

Szerinte Lengyelország kész segíteni a fegyveres alakulatokat, amelyek esetleg szembeszállnak a fehérorosz hatóságokkal, ahogy jelenleg is segítik az ukrán csapatokat.

Skrzypcza attól is tart, hogy a belarusz helyzet súlyosbodása esetén nagyszámú menekült indul Lengyelországba.

„Ha ez a felkelés megtörténik, akkor biztosan lesz elvándorlás Lengyelországba, és erre fel kell készülni” – mondta.

Forrás: Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230524-lengyelorszag-fegyveres-puccsra-keszul-belaruszban