Lengyel miniszterelnök: Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezető beleavatkozik a lengyel választásokba

(MTI/EPA/EPA/Olivier Hoslet)

Az őszi lengyel parlamenti választásokba történő beavatkozásként értelmezi Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője a „jogállamellenes” lengyel kormánypárt „legyőzéséről” beszélt.

Betelt a pohár!” – fakadt ki Morawiecki kedden az X-en (volt Twitter). Kijelentette: a demokratikusan megválasztott parlament többséget képviselő kormány miniszterelnökeként nem engedi meg, hogy valaki ilyen súlyosan becsmérelje a lengyel nép választását.

A lengyel kormányfő felidézte: Manfred Weber azon EP-frakció német vezetőjeként, amelyhez a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) tartozik, a legyőzendő pártok közé sorolta vasárnap a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosságot (PiS). „Ellenségnek nevezett bennünket, ez már nem az első ilyen kijelentés. Elég ebből!” – fogalmazott Morawiecki.

Ezzel arra utalt, hogy Weber a ZDF német televízióban kijelentette: minden pártnak el kell fogadnia a jogállamiság elvét, és amelyik ezt nem teszi, mint például a német AfD, a francia Le Pen (vezette) vagy a PiS Lengyelországban, az az ellenségünk, és le fogjuk győzni.

Morawiecki ezért október 2-ára tévévitára invitálta Webert. „A demokratikus szabályok megsértésével vádol bennünket? Tessék ezt tévévitában lengyelek millióinak szemébe mondani!” – írta. Hozzátette: a következő napokban kész megbeszélni egy ilyen „ütközet” részleteit.

Ha a németek elismerik, hogy bele akarnak avatkozni a lengyelországi választásokba, akkor álljanak ki nyílt sisakkal!” – tette hozzá. Felszólította az EPP frakcióvezetőjét, hogy ezúttal ne vegye igénybe Donald Tusk segítségét.

A PO az EPP tagja az Európai Parlamentben, a párt élén Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács és az EPP volt elnöke áll. A PO elnöke október 1-jére Varsóba ellenzéki tüntetést jelentett be.

Weber már júniusban is kijelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilapnak: frakciója a radikálisokat kizáró irányvonal mellett áll ki, és ennek jegyében tűzfalat épít a PiS-szel szemben. Az egyetlen erő vagyunk, amely leválthatja a PiS-t Lengyelországban, és visszavezetheti az országot Európába – mondta. A lengyel kormányszóvivő akkor szintén a közeledő lengyel parlamenti választások befolyásolásával vádolta meg a német politikust.

Forrás: hirado.hu, MTI