Lendvaiaktól tanulhattak tojásfestő motívumokat a zalakomári iskolások

A húsvétvárásra háromnapos rendezvényt szerveztek.  

A zalakomári iskola szlovén partnerintézményéből, a Lendvai kéttannyelvű általános iskolából érkeztek tegnap pedagógusok a zalai községbe. A vendégek a hagyományos Mura-vidéki technikákat és motívumokat mutatták be a gyerekeknek.

Gyermekkoromban találkoztam ezzel a technikával, nagyanyámtól tanultam el, aztán anyukámtól. Később én fejlesztettem. Ezt a technikát valamikor itt is alkalmazták, de az új technikákkal kicsit feledésbe merült. Voltak itt nyugdíjasok, akik elmondták, emlékeznek rá, hogy nagyanyjuk így, ilyen motívumokat rajzolt, pont ezzel a viaszos technikával – mondta Tivadar Éva lendvai népi iparművész.

A húsvétváró napokra változatos programokat szerveztek az iskolában, ezek összeállításánál a nemzetiségi szokásokat is figyelembe vették. – Most már köztudott, hogy a gyerekek 78 százaléka roma identitású. De az sem egységes, három nagyobb csoporthoz tartoznak. Mindegyiknek más a habitusa, a szokásrendszere, a hagyománya. És nagyon sok az is, amit átvettek a többségi társadalomból, mert a gyerekek a feltett kérdésekre a húsvéti étkek kapcsán kitűnően tudták a választ: sonka, főtt tojás, torma – nyilatkozta Szakáll Tibor a Zalakomári Általános Iskola igazgatója.

Zalakomárban máig élő szokás a locsolás, az iskolában bemutatott technikákkal különleges tojások készülhetnek a locsolóknak.

(Kanizsa TV)