Lemondott Liz Truss brit miniszterelnök

https://www.gov.uk/

Lemondott csütörtökön Liz Truss brit miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról. A lépés miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti, de Truss a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt felolvasott rövid nyilatkozatában közölte, hogy utódja megválasztásáig ellátja miniszterelnöki teendőit. Liz Truss alig 45 napot töltött a Konzervatív Párt élén. Ez azt jelenti, hogy a brit politikatörténetben ő töltötte be a legrövidebb ideig a pártvezetői és a miniszterelnöki tisztséget. A Downing Streeten felolvasott nyilatkozatában úgy fogalmazott: kormányának elképzelése az volt, hogy Nagy-Britanniát alacsony adóterhelésű, gyors ütemű növekedéssel jellemzett gazdasággá teszi, amely kiaknázhatja a brit EU-tagság megszűnéséből (Brexit) eredő előnyöket.

„Elismerem ugyanakkor, hogy a jelenlegi helyzetben nem tudok eleget tenni annak a megbízatásnak, amelynek alapján a Konzervatív Párt megválasztott” – tette hozzá a távozó brit kormányfő.
Joe Biden amerikai elnök Truss lemondása után nyilatkozatot adott ki, amiben köszönetet mondott a brit miniszterelnöknek a „partnerségért”. Mint írta, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság „erős szövetségesek és tartós barátok”, és „ez a tény soha nem fog változni”. Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, fontos, hogy az Egyesült Királyság minél hamarabb „stabilitást” találjon. „Személyes szinten mindig szomorú vagyok, ha egy kollégám távozik” – tette hozzá. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint „Nagy-Britannia még soha nem ismert ilyen szégyenteljes miniszterelnököt”. Oroszország üdvözölte az Egyesült Királyság „gyalázatos” miniszterelnökének távozását, akire szerinte „katasztrofális analfabetizmusa” miatt fognak emlékezni.

mti