Lemondott Heinz-Christian Strache / Sebastian Kurz új választások kiírását javasolta

Balról Sebastian Kurz, az Osztrák Köztársaság elnöke, jobbról a lemondott Heinz-Christian Strache. - A kép forrása: index.hu

Azt követően, hogy péntek este egy 2017-ben, Ibizán készült videó került nyilvánosságra, melyen az osztrák alkancellár állami megbízások elnyerését ígérte egy magát orosznak valló nőnek cserébe azért, hogy részesedést vesz a legnagyobb osztrák napilapban, és támogatná a Szabadságpárt kampányát, Heinz-Christian Strache szombaton felajánlotta lemondását Sebastian Kurznak, melyet az osztrák kancellár elfogadott. Strache a párt éléről is távozik, posztjára maga helyett Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert javasolta. Strache bocsánatot kért mindenkitől, akinek csalódást okozott a viselkedésével, emellett egy olyan titkosszolgálati akció áldozataként tüntette fel magát, amelyet szándékosan az EP- választásokra időzítettek azzal a szándékkal, hogy „felrobbantsák” az osztrák kormánykoalíciót.

Szombat esti sajtótájékoztatóján Sebastian Kurz bejelentette az osztrák kormánykoalíció felbontását, és mielőbbi új választások kiírását javasolta. Az Osztrák Néppártot (ÖVP) osztrák kancellár úgy fogalmazott: „betelt a pohár”. Mint kifejtette: a koalíciós partner Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) folytatott megbeszélései alapján nem érzi úgy, hogy a szabadságpárt hajlandó lenne az alapvető változásra, márpedig ez „több, mint szükséges volna”. Az FPÖ árt a kormány reformterveinek, és árt az ország tekintélyének is – hangsúlyozta a kancellár, aki leszögezte: tovább akar dolgozni Ausztriáért, és ezt a lakosság többségének támogatásával szeretné tenni, de ehhez jelenleg hiányoznak a partnerek. „Úgy gondolom, most ez senkivel nem lehetséges” – tette hozzá Sebastian Kurz. Alexander Van der Bellen osztrák államfő szombat este azt közölte: előrehozott választást kell tartani Ausztriában, mert ez az egyetlen módja annak, hogy helyreállítsák az emberek közintézményekbe vetett bizalmát. Van der Bellen jelezte: megvitatta a kérdést Sebastian Kurz kancellárral, és vasárnap fogják megbeszélni a következő lépéseket. Az APA osztrák hírügynökség szerint az előrehozott választást legkorábban augusztus közepére írhatják ki, de ez a nyári vakációk miatt nem valószínű, reálisan szeptember-október környékére várható az új választás időpontja. Előzőleg napközben több ezer tüntető gyűlt össze az osztrák kancellária előtt, és a koalíció felmondását, illetve Sebastian Kurz lemondását és új választások kiírását követelték. A Heute internetes oldalán újabb részleteket közölt a botrányt okozó videóból, mely szerint az ibizai beszélgetésen Heinz-Christian Strache más politikusokról is pletykált, Sebastian Kurzról például azt állította, hogy szexorgiákon vett részt. A nyilvánosságra került videón a politikus Heinrich Pecina nevét is megemlítette, akiről azt mondta: „Heinrich Pecina egy olyan befektető, aki az elmúlt 15 évben minden magyar lapot megvett és előkészített Orbánnak.” Pecina volt az, – aki 2016-ban bezárta a Népszabadságot. – Nem sokkal később a vidéki lapok nagy részét kiadó Media-works céget pedig eladta Mészáros Lőrincnek. Később az osztrák üzletember újabb vidéki lapokat vásárolt fel, és akivel 2017-ben Orbán Viktor külön tárgyalt, amikor az új osztrák kormány megalakulása után Bécsbe utazott – mutat rá a hvg.hu. – Az Index megkeresésére Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke úgy reagált az alkancellár lemondására: „Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartjuk, így a kormány nem kívánja kommentálni. Azt pedig több alkalommal világossá tettük, hogy a magyar kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, így a médiatulajdonosok döntéseivel sem.” Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai miniszter hétfőn Magyarországra látogatott volna, de Strache lemondása miatt Hofer magyarországi útja a szóvivője bejelentése szerint elmarad. (Forrás: index.hu; hvg.hu)