Lemondott a kazah kormány a tüntetések következtében

magyarnemzet.hu

Lemondott Aszkar Mamin kazah kormányfő, amit Kaszim-Zsomart Tokajev elnök elfogadott – tájékoztatott az államfő hivatala, miután az üzemanyagárak emelése az olajban gazdag közép-ázsiai országban tüntetéseket váltott ki, amelyekben közel 100 rendőr is megsérült.

A kormányfő lemondása egyben a teljes kormány lemondását is jelenti, amely azonban ügyvivőként hivatalban marad az új kormány megalakulásáig. Tokajev arra utasította a megbízott minisztereket és a tartományi kormányzókat, hogy állítsák vissza a cseppfolyósított gáz árának ellenőrzését, és terjesszék ki azt a benzinre, a gázolajra és más „társadalmilag fontos” fogyasztási cikkekre is. Botokkal és fémrudakkal felfegyverkezett tüntetők szerdán megrohamozták Kazahsztán legnagyobb városa, Almati polgármesteri hivatalát, és behatoltak az épületbe – közölte az AFP francia hírügynökség.

Párbeszédet szorgalmazott szerdán Oroszország Kazahsztánban, ahol korábban nem látott zavargások törtek ki.
„Minden probléma békés, jogszerű, alkotmányos és párbeszéddel történő megoldását támogatjuk, nem pedig az utcai zavargásokat és a törvénysértéseket” – olvasható a közleményben. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) államfőinek segítségét kérte – mint fogalmazott – az országát fenyegető „terrorveszély” ellen, és bejelentette, és bevetik a hadsereget a rend helyreállítása érdekében. Tokajev azt is közölte, hogy a tüntetők által elfoglalt almati repülőtér ismét a kormány ellenőrzése alatt áll.

A KBSZSZ tagjai közösen küldenek békefenntartókat Kazahsztánba, az ottani polgárháborús helyzet megfékezése érdekében. Arról egyelőre még nincs szó, hogy a katonák meddig maradnak az országban, mindössze annyit lehet tudni, hogy “korlátozott ideig”. Minderről nemrég Nikol Pashinyan örmény kormányfő adott tájékoztatást Facebook-oldalán.

MTI