Lehetséges ez? Cukorból állítottak elő műanyagot!

A cukoralapú műanyag menthet meg minket a műanyag szeméttől?

Fenntartható nyersanyagokból hoztak létre egy új, a műanyagok kiváltására szolgáló polimercsaládot a Birminghami Egyetem és a Duke Egyetem kutatói. A tudósok petrolkémiai származékok helyett a plasztikmásolatok előállításához konkrétan cukoralapú kiindulási anyagokat vettek igénybe. Míg az egyik új, környezetbarát alternatíva rugalmas, mint a gumi, a másik – csak úgy, mint a legtöbb kereskedelmi műanyag – szívós, de könnyedén alakítható – írja a storeinsider.hu.

Cukoralkoholból készült vegyületeket használtak

A kutatók izoididot és izomannidot használtak fel a „zöld” polimerek építőelemeként. Ezek a cukoralkoholból készült vegyületeket merev atomgyűrűk alkotják.

A szakemberek a tervezés során azt tapasztalták, hogy az izoidid alapú polimer hasonló merevséget és alakíthatóságot mutat a szokásos műanyagokéhoz, a teherbírása pedig vetekszik a gépészetben használt kiváló minőségű műanyagokéval. Mint kiderült az izomannid rendkívül rugalmas, és deformáció után visszanyeri az alakját.

Helyettesíthetővé válnak a petrolkémiai eredetű műanyagok?

A két polimer előnyei közé tartozik, hogy remek mechanikai tulajdonságaikat az újrahasznosítás során elvégzett porítást és a hőkezelést követően is megőrzik.

Az ökobarát polimerek legyártásának költségeit mindenképpen lejjebb kell szorítani, és még tanulmányozni kell az anyagok lehetséges környezeti hatásait. Elképzelhető, hogy hosszú távon ezek a plasztikpótlékok helyettesíthetik a környezetben nehezen lebomló, petrolkémiai eredetű műanyagokat is.

A projektben résztvevő tudományos intézmények közös szabadalmi kérelmet nyújtottak be a találmányukra, és olyan ipari partnereket keresnek, akik nyitottak a technológiára.

Forrás: Storeinsider, agroinform.hu