Lehet, hogy Weber józan eszéhez tért? / Manfred Weber: Az EU-s külső határ hatékony ellenőrzése az új menekültügyi politika legfontosabb eleme

(MTI/EPA/EPA/Olivier Hoslet)

Az Európai Unió külső határának hatékony ellenőrzése a legfontosabb a közösség új menekültügyi migrációs politikájában – közölte az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője.

A Die Welt című lapban az Európai Bizottság szerdán bemutatandó javaslatai elé időzítve közölt interjúban Manfred Weber arra a felvetésre, hogy az EU új menekültügyi politikájában várhatóan kevéssé kapnak szerepet azok az eszmék, amelyeket Angela Merkel német kancellár a 2015-ös menekültválságban érvényre akart juttatni, úgy felelt: „2015 hibája az volt, hogy az európai vitában szinte csak a szolidaritásról volt szó”, a menedékkérők EU-s tagállamok közötti elosztását szabályozó mechanizmus volt a középpontban, a határok biztosítása és az elutasított menedékkérők hazajuttatása pedig nemigen volt téma.

A menedékkérők szétosztása az EU tagállamai között nem fog menni – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár az AFP francia hírügynökségnek kedden adott interjúban.

MTI