Legyen résen, ezekről az adóváltozásokról mindenkinek tudnia kell

stszamado.hu

Kata, átalányadó, áfa, helyi iparűzési adó, e-nyugta, 25 év alattiak adókedvezménye, reklámadó – hosszú még a sor. A jövő évi adóváltozásokat tartalmazó, több mint 100 oldalas dokumentumból Gyányi Tamás adószakértő, a WTS Kliens senior partnere összegyűjtötte az Indexnek a legfontosabb tudnivalókat

Egy 104 oldalas anyagban nyújtotta be a Magyar Országgyűléshez október 18-án a 2023. évi adóváltozások legújabb javaslatait Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Az egyes adótörvények módosításáról szóló, T/1614 számú törvényjavaslat jelentős koncepcionális változásokat nem tartalmaz, a főbb adókulcsok nem változnak, maradnak a járulék- és szociális hozzájárulási adókulcsok is. Szerepelnek ugyanakkor a javaslatban olyan, 2023. évi adóváltozások – akár helyi iparűzési adóban, általános forgalmi adónemben vagy az illetékekkel kapcsolatban –, amelyek az adózók nagy részére hatással lehetnek.

Az átalányadózók emellett a kata adónem módosításával összefüggésben több adminisztrációt csökkentő változással is számolhatnak. Ne feledjük, hogy a jelenlegi módosító csomag mellett a 2023. évi adóváltozások részeit képezi több olyan módosítás is, amelyeket már elfogadott a parlament, gondoljunk csak a megemelkedett cégautóadóra, a szigorodó transzferárszabályokra, vagy akár a fióktelepek, telephelyek innovációs járulék fizetési kötelezettségére. A javaslatokat Gyányi Tamás adószakértő, a WTS Kliens senior partnere foglalja össze az Indexnek.

 A 2023. évi adóváltozások főbb új elemei

  • Reklámadó: A javaslat további egy évvel meghosszabbítja a hatályos szabályozás alkalmazásának határidejét, így az adó mértéke 2023. december 31-ig az adóalap 0 százaléka.
  • 25 éven aluliak adókedvezménye: A kedvezmény 30 éves korig történő meghosszabbítása meghatározott feltételek teljesítése esetén a módosító csomagban nem kapott helyet. Ugyanakkor az adóhatóság, függetlenül attól, hogy a kedvezményre jogosult az adóalap-kedvezményt az adóév folyamán igénybe vette-e, a bevallási tervezetben fel fogja tüntetni a kedvezmény érvényesítéséhez kapcsolódóan rendelkezésére álló adatokat.
  • Helyi iparűzési adó: Jelentős adóalap- és adószámítási módszerre vonatkozó módosítás kapott helyet a helyi adó törvényben. 2023-ban nem alkalmazandó az 1 százalékban maximált iparűzési adókulcs.
  • Áfa: Az új lakások építésével kapcsolatos 5 százalékos áfa alkalmazásának lehetősége két évvel meghosszabbodik.
  • E-nyugta: A tervek szerint a nyugtaadatokra is kiterjedne majd az adatszolgáltatás. A részleteket rendeleti szinten szabályozzák.

Ezek a főbb változások dióhéjban, az alábbiakban pedig részletesen is kifejtjük Gyányi Tamással a jövő évi adóváltozások egyes elemeit.

Forrás: index.hu

https://index.hu/gazdasag/2022/11/02/ado-2023-adovaltozas-kata-atalanyado-afa/