Legyen nulla forint a fűtésköltsége

A kép forrása: napelemek-napkollektorok.hu

A Polgári Kisgazdák értik és támogatják az alternatív fűtési lehetőségek felkutatását. Meg kell azonban állapítanunk, hogy egyenlőre a lakosság terheinek csökkentését érzékelhető módon, csak a rezsicsökkentés biztosította. (kpe)

Az energiahordozók árának emelkedése, előre nem kalkulálható plusz költséget jelent a költségvetésben. Az elmúlt években jelentősen emelkedett a földgáz, a szén és a tűzifa beszerzési ára is.

2018-ban a gázárak februártól folyamatosan nőttek, augusztus elejétől gyorsuló ütemben. Márciustól augusztusig több mint 50 százalékos volt a drágulás. Szerencsére, van egy megoldás annak érdekében, hogy ne kelljen figyelni az árak alakulását és nyugodtan tudjunk aludni. Ráadásul 2019. januártól támogatást is igényelhetnek rá a gazdálkodók!

A hazai energiaárak nem önmagukban magasak, hanem egy általános európai trendet követnek. A fő viszonyítási alap Európában gázárak tekintetében a holland gáztőzsde (TTF). Elmondható, hogy euróban is sokéves maximumom vannak az árak, azonban a magyarországi felhasználóknak erre még rátesz a gyenge forint is, a tízéves maximum közelébe emelve a forintban kifejezett gázárakat. Az elmúlt években a tűzifa ára is jelentős emelkedésen esett át, különösen a 2016-2017-es évben volt rekordnak számító áremelkedés, de az idei év is áremelést hozott. További emelkedésre is számíthatunk, mivel az erdőgazdálkodást és fakitermelést is sújtó munkaerőhiány, valamint a megemelkedett bérköltségek tovább drágítják a tűzifa árát. Ezért folyamatosan keresnünk kell azokat a lehetőségeket, amivel csökkenteni tudjuk a piaci árak változása miatti kiszolgáltatottságunkat és függőségünket. Egy lehetséges megoldás erre a megújuló energiákat használó rendszer. Ezek a berendezések, folyamatos ingyen energiát biztosítanak, így fűtési és akár hűtési költségeinket nagymértékben tudjuk csökkenteni.

Ugyancsak figyelemre méltó megoldás a napkollektorok használata, ugyanis a Nap sohasem emel árat.

Magyarország területe alatt a földkéreg az átlagosnál vékonyabb, ezért hazánk geotermikus adottságai igen kedvezőek. Itt van Közép-Európában a legnagyobb olyan terület, ahol a földi hőáram jelentősen meghaladja a világátlagot. A napsütéses órák száma is magas, ami a felszínhez közeli talaj és vízréteget folyamatosan megújuló tiszta energiával látja el. Ezt a hatalmas geotermikus, azaz földhő energiát geotermikus hőszivattyú segítségével nyerhetjük ki a földből és földfelszínhez közeli rétegvizekből, azaz a 10-50 méteres kutakból. (Forrás: magro.hu)