Légi úton is menekítik a lakosságot az erdőtüzek miatt a kanadai Északnyugati Területek fővárosából

Fotó forrása: Nébih

Az egyre közelebb érő erdőtüzek miatt már több ezren menekültek el a kanadai Északnyugati Területek fővárosából, Yellowknife-ból, a hatóságok légi úton is menekítik a lakosságot.

A helyi tűzoltóság szóvivője csütörtökön elmondta, hogy az erős szelek szította tűz már 16 kilométerre megközelítette Yellowknife északi határát. A hatóságok elrendelték, hogy pénteken délig ürítsék ki a 20 ezer lakosú várost.

Shane Thompson, az Északnyugati Területek kormányának minisztere egy sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy „a várost nem fenyegeti közvetlen veszély, és a lakosság biztonságosan el tudja hagyni a közutakon és légi úton”. Mint hozzáfűzte: ha nem ered el az eső, a hét végére elérheti a tűz Yellowknife-ot.

A tűzoltóság a levegőből ledobott vízzel is próbálkozik a lángok megfékezésével és a tűz terjedésének lassításával.

A hatóságok közlése szerint csütörtökön 10 repülővel 1500 embert szállítottak el a fővárosból, pénteken 22 repülővel további 1800 lakos elszállítását tervezik, és várhatóan még szombaton is indulnak a városból gépek.

Kanadában idén rekordszámú erdőtűz tombolt, jelenleg is több mint ezer erdőtűz ég országszerte, ezeknek több mint a felét még nem tudták ellenőrzés alá vonni.

Az Északnyugati Területeken ebben az évben 268 erdőtűz lángolt és égetett le több mint 21 ezer négyzetkilométernyi területet. Összességében a régió 46 ezer fős lakosságának 65 százaléka lesz érintett az evakuálásban.

Országosan 134 ezer négyzetkilométernyi terület vált a lángok martalékává, a tízéves átlag hatszorosa, és csaknem 200 ezer ember kényszerült hosszabb-rövidebb elhagyni a lakhelyét.

Forrás: hirtv.hu, MTI

https://hirtv.hu/hirtvkulfold/legi-uton-is-menekitik-a-lakossagot-az-erdotuzek-miatt-a-kanadai-eszaknyugati-teruletek-fovarosabol-2571701?utm_source=feed&utm_medium=rss