Leégett a Notre-Dame tetőszerkezete / Emmanuel Macron: Újjáépítjük a Notre-Dame-ot

Az égő Katedrális. - A kép forrása: mandiner.hu

Több médium is arról adott hírt, hogy lángokba borult a párizsi Notre-Dame tegnap este, a tűz hét óra előtt néhány perccel kezdődött a tornyoknál. Az ok egyelőre nem tisztázott, de összefüggésben állhat azzal, hogy a templomban épp renoválási munkák folytak – emelték ki a híradások. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli az esetet.

Emmanuel Macron, francia köztársasági elnök döbbenten, de ezúttal államférfihoz méltó módon nyilatkozik az égő katedrálisnál a műemlék újjáépítéséről. – A kép forrása: index.hu

A beszámolók rámutattak: leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A tűzoltóknak az éjszakai órákra sikerült megfékezniük a lángokat, és akkor azt közölték: sikerült megmenteni a székesegyház kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól. Újjáépítjük a Notre-Dame székesegyházat – ígérte hétfőn röviddel éjfél előtt a francia elnök a világhírű párizsi katedrális előtti téren újságíróknak. „A legrosszabbat elkerültük, még ha a csatát még nem is sikerült teljesen megnyerni. A következő órák nehezek lesznek” – tette hozzá Emmanuel Macron, rámutatva: a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le. Közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ „legnagyobb tehetségeinek” segítségét is. Magyarország együtt érez Franciaországgal a Notre-Dame székesegyházban kitört tűzvész miatt – emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő esti közleményében. „A Notre-Dame mindannyiunknak fontos keresztény szimbólum, vallási, kulturális jelkép, azt mutatja, kik vagyunk. Erőt és kitartást kívánunk a tűzoltóknak” – hangsúlyozta állásfoglalásában a tárcavezető. A fideszes Hoppál Péter a Facebookon azt közölte, hogy „je suis Notre-Dame!!”, azaz „én vagyok a Notre-Dame!” Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek levelében szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget a Notre-Dame székesegyházban kitört tűzvész miatt tegnap este. Több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői szintén szolidaritásukról biztosították a franciákat a Notre-Dame székesegyházban kitört tűzvész miatt, így például Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, Angela Merkel német kancellár, Theresa May brit miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Matteo Salvini olasz belügyminiszter, vagy Donald Trump amerikai elnök. A Vatikán megrendülve fogadta a pusztító tűzvész hírét. (Forrás: index.hu; origo.hu; hvg.hu; MTI)