Lecseréli a Coca-Cola a sokat vitatott plakátjait / Boldog István: Egy csatát megnyertünk, a harc folytatódik

Fotó: pannon-viz.hu

A Polgári kisgazdák gratulálnak Boldog István képviselő Úrnak. (kpe)

A Coca-Cola lecseréli a nagy vihart kavart, egynemű párokat mutató plakátokat üdítős üvegekre, de a szivárvány színei maradnak a cég reklámkampányában – számol be több orgánum. A cég az Indexnek elmondta, hogy ezzel a kampányuk második szakaszába lépett, és eredetileg is így tervezték, hogy az első héten a párok, a másodikon pedig a palackok szerepelnek a plakátokon. A hvg.hu-val a társaság azt közölte: augusztus közepéig, a Sziget Fesztivál végéig tart a kampány. „Egy csatát megnyertünk! A harc folytatódik! A Coca-Cola fejezze be az LMBTQpropagandát Magyarországon!” – hangoztatta a Facebook-oldalán Boldog István fideszes országgyűlési képviselő a Coca-Cola bejelentését követően. A Népszava a politikus szavai kapcsán megjegyzi, hogy Orbán Viktor a kormány nevében 2012 nyarán stratégiai megállapodást írt alá a Coca-Cola HBC Magyarországgal a vállalat Dunaharasztiban lévő székhelyén, és akkor a miniszterelnök többek közt azt mondta: a kabinet új gazdasági modellt épít, amelynek a Coca-Cola a kedvezményezettjei közé fog tartozni. Ambrózy Áron, a PestiSrácok.hu publicistája a portálon megjelent cikkében a plakátok leszedése kapcsán úgy fogalmazott: célba ért kollégájuk, Vésey Kovács László „érzékenyítő kampánya”.

Az antigender.org arról ír, hogy magukat „hazafinak” nevező fiataloknak „elegük lett a Coca-Cola által folytatott agresszív LMBTQP+reklámkampányból és belekezdtek az utcák mentális mocskának eltakarításába” – számol be a 444.hu, hozzátéve: mindezt videón is rögzítették, tárgyi bizonyítékát adva garázdaságuknak. A rendőrség azt közölte az RTL Klub Híradójával, hogy az ügyben ugyan nem érkezett feljelentés, de megvizsgálják a felvételt. A csatorna arról is beszámolt, hogy a Coca-Cola több összefirkált plakátját is a Momentum aktivistái takarították le. A párt szerint inkább örülni kellene annak, hogy egy kampány végre a szeretetről szól.

Eközben Vésey Kovács László, a PestiSrácok.hu publicistája tegnap a Facebookon jelezte: „Elnézést kérek mindenkitől, akik úgy érzik, hogy megbántottam őket a tolószékesekkel kapcsolatos, óvatlan fogalmazásmóddal az ’Elég az érzékenyítésből, hagyjátok élni az embereket!’ című cikkemben! Természetesen nem a mozgáskorlátozottak, kerekesszékesek bántása volt a célom, ahogy ugyanezt hangsúlyoztam a szóban forgó cikkben is, hiszen az nem is róluk szólt, hanem a homoszexualitást népszerűsítő lobbi folyamatos és gyerekeinkre veszélyes nyomulásáról. Nem célpontként, hanem hasonlatként szerepeltek a cikkben” – fűzte hozzá. A Facebook-posztot a PestiSrácok.hu is közzétette, az alábbi kommentár társaságában: „Szerkesztőségünk nem kívánt belefolyni a Vésey Kovács László kollégánk véleménycikke körül kialakult polémiába, hiszen az újságírás bevett szabályai szerint a nem aláírt véleménycikkek számítanak szerkesztőségi állásfoglalásnak. Kollégánk tisztázó és elnézést kérő Facebookbejegyzésével szeretnénk hozzájárulni a konfliktus feloldásához.” A Hírcsárda eközben a Facebookon fotókat és videókat tett közzé, melyek azt bizonyítják, hogy Vésey Kovács László korábban egy olyan dunaszerdahelyi együttesben játszott, ahol egy kerekesszékes énekes, Bíró Szabolcs volt a frontember. Vésey Kovács László a Népszavának ezt úgy kommentálta: „Heti rendszerességgel órákat töltöttem el egy tolószékes társaságában, kiváló hangulatban, kilenc éven át. A közös zenélés vége óta sajnos ritkábban találkozunk, de a barátság megmaradt.”

A hvg.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy bírósághoz fordul a MEOSZ a PestiSrácok.hu-nak „a mozgáskorlátozott emberek emberi méltóságát sértő cikke miatt”. Az érdekképviselet kommünikéjében aláhúzta: „A cikk a magyar kormány által is fontosnak tartott értékekkel ment szembe. (…) Ez a cikk térdig gázolt át az egyetemes emberi jogokon és sértette meg az Alaptörvényben biztosított alapvető jogokat!”

„A Fidesz szócsövével szemben, én szeretnék nagyon sok kerekesszékes plakátot látni” – hangsúlyozta a közösségi oldalán Dobrev Klára, a DK EP-képviselője. A 24.hu arról ír, hogy Alföldi Róbert rendező kedden késő este a Facebookoldalán felszólította a PestiSrácok.hu-t a bocsánatkérésre a „tolószékes” cikk miatt. A Magyar Helsinki Bizottság a közösségi oldalán azt fejtegette: „Az utóbbi napok is bizonyították, hogy igenis nagy szüksége van ennek az országnak ’mozgólépcsőnyi, meg buszmegállónyi hirdetésekre’, amiken melegeket, mozgáskorlátozottakat, hajléktalanokat, romákat, menekülteket, általában valóságos embereket látni állami gyűlöletüzenetek helyett.”

A 24.hu arról is tudósít: hirtelen felpörgették és még az önkormányzati választás előtt, legkésőbb októberre lezárhatják a BKV Zrt. hirdetésre alkalmas felületeire kiírt, már több mint négy éve húzódó tendert. A lap feleleveníti, hogy a közlekedési vállalat a metróban elhelyezett, vihart kavart Coca-Cola-hirdetések miatt kiadott magyarázkodó közleményében jelentette be, hogy az új reklámtender lezárása heteken belül várható.

A Mandiner arról cikkez: a Greenpeace Magyarország honlapján megtalálható egyik tavalyi vizsgálat alapján a CocaCola termékei szennyezik a legtöbbször a természetet. Hazánkban is az élen jár az óriáscég a műanyagszennyezésben a magyar aktivisták tapasztalatai alapján – adja hírül a portál.

24.HU, INDEX.HU, 444.HU, HVG.HU, ATV.HU, NEPSZAVA.HU, MANDINER.HU