Leállt az Európába irányuló gázszállítás Kelet-Ukrajnában

Kijev korábbi bejelentésének megfelelően szerdán leállt az Európába irányuló gázszállítás a szohranyivkai mérőállomáson keresztül – derült ki az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat szerdai adataiból. Az ukránok egy másik útvonalra irányítanák át a kieső mennyiséget, de az orosz Gazprom szerint ez nem kivitelezhető.

Az ukrán hatóságok kedden közölték, hogy rajtuk kívül álló okok miatt kénytelenek felfüggeszteni a gázszállítást az orosz erők ellenőrzése alatt álló szohranyivkai mérőállomáson és a Novopszkov kompresszorállomáson keresztül,

ahol eddig az Európába irányuló orosz gázszállítmányok csaknem egyharmada haladt át.

Az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat közölte, hogy jelenleg nem tud operatív és technológiai ellenőrzést végezni az orosz erők által elfoglalt területeken található egyéb, a gázszállításhoz szükséges eszközök felett. A cég közleményében rámutatott arra is: fennáll a veszélye, hogy az orosz erők beavatkoznak a technológiai folyamatokba, megváltoztatják a gázszállító létesítmények működési módját, és jogosulatlanul vonnak ki gázt a tranzitforgalomból, veszélybe sodorva ezzel a teljes ukrán földgázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát.

A gáz egyharmadát ezen a ponton szállítják Európába.

24 millió köbméterrel kevesebb érkezik 

Az ukránok azt is jelezték, hogy a Szohranyivkánál kieső mennyiséget úgy tervezik pótolni, hogy növelik egy másik útvonalon, Szudzsánál érkező gáz mennyiségét. Az orosz Gazprom ezzel összefüggésben azt írta szerdán: technikai okokból kifolyólag nem megoldható, hogy a kieső többletmennyiséget átirányítsák Szudzsába.

A cég közleményéből kiderült, hogy szerdán már csak 72 millió köbméternyi gázt tudnak szállítani Ukrajnán keresztül Európába, miközben kedden még 95,8 milliót szállítottak. A Gazprom azt is hangsúlyozta: ők nem látják akadályát annak, hogy a szállítás folytatódjon a szohranyivkai mérőállomáson keresztül.

Az MTI szerint a szlovákiai gázszállításért felelős vállalat adataiból már az is látszik, hogy kevesebb orosz gázt igényeltek az Ukrajnán keresztül Szlovákia felé tartó tranzitvezetéken keresztül. A Velke Kapusany határponton keresztüli igénylések szerdán napi 717 923 megawattórán (MWh) álltak, míg kedden még 883 844 MWh volt ez az adat.

Bulgária júniustól kap olcsó amerikai gázt

A Gazprom április 27-én állította le a gázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba, miután a két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni. Bulgária évente hárommilliárd köbméter gázt fogyaszt, amelynek több mint 90 százaléka eddig Oroszországból érkezett.

Szerdán a bolgár kormány közölte, hogy Bulgária júniustól számíthat az amerikai cseppfolyósított földgázszállítmányokra (LNG), erről Kiril Petkov bolgár miniszterelnök és Kamala Harris amerikai alelnök megállapodott Washingtonban. A kabinet szerint a megállapodás értelmében

olcsóbban fogják kapni az amerikai cseppfolyósított földgázt, mint amennyiért a Gazpromtól szerezte be az energiahordozót.

Nemrég ezzel kapcsolatban azt is megírtuk, hogy melyik keleti ország lehet az, amelyik az oroszok kiesése esetén benyomulhat a piaci résbe.

forrás: index.hu, Bereznay István