Leállítja a schengeni vízumok könnyített kiadását az oroszoknak az EU / Oroszország eltörli az uniós állampolgárok vízumkedvezményeit

A kép forrása. oroszvilag.hu

Októbertől megszünteti a schengeni vízumok könnyített kiadását az orosz turistáknak az Európai Unió. Mások mellett a balti államok is teljesen ki akarták tiltani az érintetteket, de például hazánk és Ausztria is elvetette ezt a lépést.

A könnyített schengeni vízumok orosz állampolgároknak történő kiadásának leállításáról hozott szerdán döntést az EU. A vízumkönnyítési megállapodás felmondása várhatóan októberben lép életbe – jelentette be Josep Borrell. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az EU-tagországok külügyminisztereinek kétnapos informális találkozója utáni sajtótájékoztatóján Prágában úgy fogalmazott, a lépés kompromisszumnak tekinthető.

Borell kifejtette, a balti államok, valamint Lengyel-, Finn- és Csehország képviselői a prágai találkozón a vízumkiadás teljes leállítása mellett érveltek. A másik oldalon többek között Németország, Franciaország és Ausztria ellenezte ezt a lépést. Az általános érvényű vízumtilalmat az orosz állampolgárokkal szemben Magyarország is ellenezte.

Az Európai Bizottság és a további illetékes intézmények most azon fognak dolgozni, hogyan oldják meg a balti országok problémáját, amelyek határain keresztül az orosz állampolgárok százezrei áramlanak Európába – mutatott rá Jan Lipavsky cseh külügyminiszter. Osztrák kollégája, Alexander Schallenberg pedig arra hívta föl a figyelmet, hogy a teljes tiltás lehetetlenné tenne bármiféle kapcsolatot az orosz civil társadalommal.

Az EU és Oroszország 2007-ben kötött megállapodást a vízumkiadásról. A dokumentum orosz kormányzati tisztviselőket és a vállalkozókat érintő részét az EU már korábban hatályon kívül helyezte. A prágai fórumon részt vevő diplomaták szerint a vízum az eddigi harmincöt helyett nyolcvan euróba kerülhet a jövőben, és jóval nehezebb lesz az ismételt belépésre szóló papírok beszerzése is.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő még kedden értelmetlennek nevezte az EU várható döntését, ugyanakkor jelezte: Moszkva reagálni fog az EU lépésére.

Forrás: Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20220831-leallitja-a-schengeni-vizumok-konnyitett-kiadasat-az-oroszoknak-az-eu

Oroszország eltörli az uniós állampolgárok vízumkedvezményeit

Megszavazta az orosz parlament alsóháza szerdán a legtöbb európai állam, köztük az uniós tagországok állampolgárai számára biztosított vízumkedvezmények eltörléséről szóló törvényjavaslatot.

A dokumentum vízumkötelezettséget vezet be az EU-tagállamok, Svájc, Norvégia, Izland és Liechtenstein diplomata-útlevéllel rendelkező állampolgárai számára. Emellett megszűnnek a hivatalos delegációk, a nemzeti és regionális kormányok és parlamentek, az alkotmánybíróságok és legfelsőbb bíróságok tagjai, valamint az említett országok újságírói számára biztosított vízumkedvezmények is.

Az orosz kormány által kezdeményezett törvényjavaslat első hat cikke hatályon kívül helyezi a felsorolt országokkal kötött nemzetközi szerződéseknek a diplomata-útlevelekre és vízumokra vonatkozó rendeleteit, „barátságtalan cselekményekre válaszul meghozandó sürgős intézkedések szükségességére” hivatkozva. A hetedik cikk értelmében a kedvezmények visszaállításáról az orosz elnök dönt. A törvény a hivatalos kihirdetésének napján lép hatályba.

Jevgenyij Ivanov külügyminiszter-helyettes az alsóházban bejelentette, hogy Oroszország szigorítani fogja a „barátságtalan” országokból érkező újságírókra vonatkozó beutazási szabályokat is, válaszul arra, hogy az EU és a hozzá csatlakozott országok megnehezítették az Oroszországi Föderációból érkező üzletemberek számára a vízum beszerzését. A diplomata szerint Moszkva aszimmetrikus választ ad.

Ivanov közölte, hogy a „barátságtalan” országokból érkező újságírók egyszeri belépésre jogosító vízumot kapnak majd, és a vízumdíj is emelkedik.

Forrás: MTI, MH

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20220420-oroszorszag-eltorli-az-unios-allampolgarok-vizumkedvezmenyeit