Látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos

Fotó: praxis.blog.hu

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap arról tájékoztatott, hogy látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében az új koronavírus miatt. A tilalom március 8-ától visszavonásig érvényes. Müller Cecília határozatának indoklásában kifejti: az eddigi járványügyi adatok alapján a megbetegedés súlyos formája elsősorban az idős és/vagy egyéb megbetegedésben szenvedőket érinti.

Az Emmmi felhívást tett közzé a fekvőbeteg ellátást végző intézmények vezetőinek, amelyben a koronavírusgyanús esetek számának emelkedése miatt azt kérik, hogy az egészségügyi dolgozók szüneteltessék vagy halasszák későbbi időpontra külföldi utazásaikat. Lakatos Tibor arról is beszélt, hogy szombaton két iráni állampolgár nem kívánt együttműködni, a kórházban rendőri jelenlétet kellett biztosítani, hogy ne hagyják el az intézményt, illetve ne bántalmazzák az orvosokat, ápolókat. Shahrokh Mirza Hosseini, a Magyarországra iráni diákokat közvetítő Avicenna College tulajdonos-igazgatója nyílt levélben kérte a magyarországi irániakat a magyar hatóságokkal való teljes együttműködésre és jogkövető magatartásra a koronavírus terjedése okán – számol be az Origo.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertetése szerint a 7 magyarországi koronavírus-fertőzött közül 6-ot Budapesten, a Szent László Kórházban ápolnak, míg egy beteg, a brit férfi a debreceni Kenézy Gyula Kórházban van. Állapotuk kielégítő, egyedül az idős, alapbetegségekkel küzdő 70 éves magyar férfi egészségi állapota nem jó, őt intenzív osztályon ápolják. A Szent László Kórházban 54-en vannak karanténban, a 11 Olaszországból korábban hazatért diáklány és kísérőik elhagyhatták a kórházat. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára arról beszélt, hogy országos, fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzést rendeltek el annak érdekében, hogy kiszűrjék a koronavírus-veszélyen aggódó embereken nyerészkedni akaró kereskedőket, és azokat, akik silány árukkal akarják átverni az embereket. Hangsúlyozta: az áruellátás folyamatos, nincs ok pánikra. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára figyelmeztetett, hogy a külföldön tartózkodó, illetve külföldre utazó magyar állampolgároknak számolniuk kell azzal a lehetőséggel, hogy az adott ország intézkedései érinthetik őket, akár karanténba is kerülhetnek. Ismertette, hogy jelenleg a világ 4 országában 7 magyar van karantén alatt: egy kamionsofőr Olaszországban, egy magyar Németországban, 3 személy Japánban, akik közt egy fertőzött is van, valamint ketten Kínában. Bejelentette azt is, hogy Vietnámban a nagykövetség közelében karanténról döntöttek, emiatt Szijjártó Péter elrendelte a külképviselet lezárását és az ügyfélfogadás felfüggesztését.

Vasárnap délelőtt elhagyhatta a Szent László Kórházat az a 11 diáklány, 2 tanár és 2 buszvezető, akik február 23-án érkeztek haza Olaszországból – közli az Index. A portál arról is beszámol, hogy mégis karanténba kerültek a koronavírusos gyógyszerészhallgató SOTE-s csoporttársai, akiket korábban elküldtek a Szent László Kórházból, mikor önként jelentkeztek vizsgálatra. Az Index arra is felhívja a figyelmet, hogy a hivatalos tájékoztatás szerint az ötödik Magyarországon diagnosztizált koronavírusos beteget a fia fertőzhette meg. A 70 éves férfi fia azt mondja, a bejelentés előtt több mint egy héttel a háziorvosa őt már beküldte a Szent László Kórházba koronavírus-gyanúval, ahol meg is vizsgálták, majd hazaküldték, de nem biztos benne, hogy a koronavírus-tesztet is elvégezték rajta.

Az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt közölte, hogy minden megyében és Budapesten is plusz kocsikat állítottak szolgálatba, hogy biztosítsák a koronavírusfertőzés gyanúja miatti kórházba szállításokat. Kiemelte, hogy Magyarországon 250 éves múltra visszatekintő közegészségügyi és járványügyi szervezet dolgozik, van egy koordináltan működő magyar egészségügyi hálózat és van egy erős kormányzati szándék a biztonság garantálására.

Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke az ATV Start című műsorában bejelentette, hogy az ELTE-n, a SOTE-n és a Szent István Egyetemen is megalakult az operatív törzs.

Elmarad az új Nemzeti alaptanterv ellen meghirdetett március 15-ei tüntetés, a szervezők az állami rendezvények koronavírus miatti lefújása okán döntöttek így – közölte a hvg.hu-val az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom kommunikációs alelnöke, Tarnay Kristóf Ábel. A rendezvény elhalasztását a Független Diákparlament is megerősítette közleményében.

A Budapest Airport Zrt. közlése szerint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hétfőtől nem fogad járatokat a koronavírus-járvánnyal érintett észak-olasz városokból. A Wizz Air azonnali hatállyal felfüggeszti milánói, trevisói és bergamói járatait a koronavírus miatt – tájékoztatott vasárnap a légitársaság.

Pártreakciók

A DK tizennégy javaslatot fogalmazott meg az új koronavírus okozta járvány kezelésére, melyeket Oláh Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője ismertette vasárnapi sajtótájékoztatón. Közölte, meg kell határozni azokat az országokat, amelyekből érkezés esetén kötelező jelentkezni az egészségügyi szervnél. Vezessenek be pénzbüntetést is azoknak, akik nem akarnak karanténba vonulni! – tette hozzá. A politikus arra kérte a kormányt: határozza meg, hogy milyen típusú, létszámú rendezvényeket szükséges lemondani, elhalasztani a járvány miatt. Szükségesnek tartotta, hogy az állam biztosítson forrást az önkormányzatoknak a terek és a közösségi közlekedési eszközök fertőtlenítésére. Adják központilag a fertőtlenítőket, mert többen panaszkodnak rá, hogy nem lehet beszerezni azokat! – szólított fel a DK politikusa. A karantén miatt kieső munkabérekre kártérítési alap elkülönítését javasolta a képviselő, megjegyezve azt is, hogy „a Rogán-féle 150 milliárdos alapból” 24 milliárdot azonnal át kell csoportosítani. Oláh Lajos emellett Kásler Miklós eltávolítását követelte az operatív törzsből, mondván, hogy az emberi erőforrások minisztere „mellébeszél járvány idején”.

Az MSZP szakmai válaszokat vár az oktatásirányítástól a koronavírussal kapcsolatban – közölte vasárnapi tájékoztatóján Kunhalmi Ágnes, a párt választmányának alelnöke. Az emberek élete és egészsége érdekében az MSZP különösen fontosnak tartja, hogy a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban a kormány hibátlanul végezze a dolgát, mert ez biztosítja, hogy az emberek bízzanak az állami szervek hozzáértésében – mondta. A politikus kérte, hogy vagy a Klebelsberg Központ vezetője, vagy az oktatási kormányzat más szereplője az országos központi operatív törzs soron következő ülésén álljon ki, és szakszerűen, szakmai alapon tájékoztassa a magyar lakosságot arról, hogyan tájékoztatják az iskolákat, milyen segítséget kaphatnak a szülők, a pedagógusok, és ők hova fordulhatnak segítségért. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az ellenzéki pártok – a DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Liberálisok – úgy döntöttek, hogy a koronavírus miatt lemondják a március 15-i közös ünnepségüket, az MSZP előző napra tervezett kongresszusát viszont valószínűleg megtartják. Megjegyezte, óvintézkedéseket is tesznek, segélyszolgálatot is működtetnek más pártokhoz hasonlóan, hogy a tagjaikat információkkal segítsék.

A Párbeszéd arra kéri a kormányt, hogy a nemzeti konzultációra szánt összeget csoportosítsák át a vírus elleni védekezésre, a Jobbik pedig közleményében azt javasolja, hogy tiltsák be minden tömegrendezvény megtartását és ne a járványügyhöz nem értő szervezőkre bízzák a döntést, hogy megtartanak-e egy adott eseményt – közli az ATV Híradója.

Külföldi helyzet

A Marosvásárhellyel szomszédos Maroskeresztúron azonosították vasárnap délután a 15. romániai koronavírus-fertőzöttet, akiről a megyei prefektus azt közölte, hogy egy 70 éves nő, aki az olaszországi Anconából tért vissza Erdélybe, és március 4. óta házi elkülönítőben tartózkodott. Közben a Székely Nemzeti Tanács a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos óvintézkedések miatt lemondta a március 10-ére, a székely szabadság napjára meghirdetett idei marosvásárhelyi megemlékezést és autonómia-tüntetést.

Vasárnapra virradóra már 101 országban jelent meg az új típusú koronavírus – tudatta újságírókkal a WHO szóvivője. Fadela Chaib elmondta, összesen 105 427 fertőzöttet jelentettek világszerte, akik közül 3583 meghalt. Olaszországban 133 újabb halálos áldozatot regisztráltak 24 óra alatt, ezzel szombaton 366-ra emelkedett az új koronavírus fertőzés halálos áldozatainak a száma – közölték olasz egészségügyi illetékesek vasárnap este. Csehországban már 26-ra emelkedett az új koronavírussal fertőzött személyek száma. Andrej Babis cseh kormányfő vasárnap annak a véleménynek adott hangot, hogy az olasz kormányfőnek kell felszólítania az olaszokat arra, hogy ne utazzanak Európába, mert „mi itt a schengeni-övezeten belül nem rendelhetünk el egy ilyen intézkedést”. A dél-olaszországi Puglia tartomány elnöke azonnali megállásra szólította fel azokat, akik az északi tartományokban elrendelt óvintézkedéseket követően elindultak Olaszország déli térségeibe vasárnap. A felhíváshoz többek közt a dél-olaszországi Campania, Basilicata,

Szicília, Szardínia kormányzója is csatlakozott az északi városokban tanuló, dolgozó déliek “hazazarándoklásának” megállítására. Toscana tartomány is arra kérte a szigorított óvintézkedésektől érintett szomszédos Emilia Romagna és Marche lakosait, ne menjenek át Toscanába.

Gazdaság

Világszerte jegybanki monetáris intézkedésekkel és költségvetési források felszabadításával igyekeznek mérsékelni és ellentételezni a koronavírus-járvány gazdasági aktivitást fékező következményeit. Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa jelezte, hogy az EU-ban minden rendelkezésre álló eszközt igénybe fognak venni a gazdasági aktivitás lendületvesztésének a megakadályozására. Kristalina Georgieva, az IMF elnöke „globális összefogást igénylő globális problémának” minősítette a járványt és közölte, hogy 50 milliárd dollárt különítenek el az érintett tagállamok megsegítésére. A Világbank 12 milliárd dollárral kész „gyorsan és hatékonyan” a vírusfertőzésben érintett szegényebb országok segítségére sietni.

A koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezik meg a Forma-1-es idény második versenyét, a március 22re kiírt Bahreini Nagydíjat – közölték a szervezők vasárnap. A járvány miatt az április 19-re kiírt sanghaji futamot bizonytalan időre elhalasztották, és jelenleg az április 5-i vietnámi verseny lebonyolítása is kérdéses.

MTI, ORIGO.HU, INDEX.HU, ATV.HU, HVG.HU, ATV ESTI HÍRADÓ