Látni sem akarják a francia termelők az ukrán cukrot az EU-ban

Zajlik a cukorrépa betakarítása. - A kép forrása: agrarszektor.hu

Korábban a gabona és a tejtermékek behozatalát is bírálta több ország. Még egy ukrán agrártermék-csoport felkerült az „utáljuk ki az EU-ból” listára: a cukor és más édesipari termékeké. A Bloomberg hírügynökség francia termelőket idéz, akik azt követelik az Európai Bizottságtól, hogy az ukrán importot re-exportálják az unión kívülre. 

Mintegy 700-800 ezer tonna cukorról van szó a mostani 2023-2024-es szezonban, ez kétszerese a tavalyi szezonban leszállítottnak és jelentősen meghaladja az ötéves átlagot – írta a hírügynökség, amelyet az UNN ukrán hírszolgálat idézett. Ukrajna korábban úgy nyilatkozott, hogy 650 ezer tonnában maximálja exportját.

A cukortermelők fellépése elég határozott, akárcsak pár hónapja a gabonaiparban érintett gazdáké volt Európa szerte, de főleg Közép-Európában és a Balkánon. A gabona esetében sikerült elérni, hogy szinte csak tranzitnak használja Ukrajna az uniós államokat és ne adjon el semmit Nyugat-Európában.  A cukor és az édességek kiugró drágulásában az időjárás, a környezetvédelem, a boltok költsége is nagy szerepet játszik, évekig luxus maradhat az édesség. A globális hiány és a rossz időjárás miatt az egekbe szökött az édesítőszer ára Európában. Ezt az sem nagyon befolyásolja, ha tényleg csökken az ukrán behozatal. Egy tonna cukorért most kicsit több mint 800 eurót kell fizetni, ez az utóbbi tíz év legmagasabb ára.

Ukrajna egyes tejtermékek esetén is növelni szeretné exportját az unióba, mert a teljes tejtermék-kiviteléből csak egyetlen százalékkal részesedik ez a potenciálisan nagy piac. Ám itt nyilvánvalóan hasonlóan heves ellenállásba fog ütközni, különösen az ebben az ágazatban erős dán, francia, holland és ír termelők részéről.

Forrás. privatbankar.hu

https://privatbankar.hu/cikkek/agrar/latni-sem-akarjak-a-francia-termelok-az-ukran-cukrot-az-eu-ban.html?utm_source=rss&utm_medium=referral