Látják emberek, hogy a vakcina veszélytelenül alkalmazható

Fotó origo.hu

A magyar emberek 69 százaléka be akarja oltatni magát, 3,3 millió honfitársunk pedig regisztrált – mondta a hazai oltási hajlandósággal kapcsolatosan Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben online videóinterjúban.

A tárcavezető videóban beszélt még az egészségügy terheléséről, a megyei kórházi főigazgatókkal folytatott online konferenciáról és Nemzeti Egészségügyi Programokról is.

A miniszter kiemelte: a magyar emberek 69 százaléka be akarja oltatni magát, 3,3 millió honfitársunk pedig regisztrált ez egy természetes lelki folyamat, amikor azt látják, hogy a barátaik, rokonaik, ismerőseik megkapták az oltást, lényeges mellékhatása nem volt, veszélytelenül alkalmazható a vakcina, ez meghozta a kedvet – mutatott rá.

Közölte továbbá: minden jelenlévő vakcina Magyarországon hatékony és lényeges mellékhatásmentes. Nemcsak az európai gyógyszerhatóság, amerikai, kanadai, de ezek között a magyar rendszer rendkívül pontos és nagyon szigorú – tette hozzá.

Az egészségügy terheléséről azt mondta: jelen pillanatban a miniszteri rendelet, ami ősszel jelent meg, a kórházi ágyak 40 százalékát rendelte előkészíteni fertőzött betegek fogadására, és a kórházi ágyak 7 százalékát előkészíteni arra, hogy intenzív ellátást legyen képes nyújtani.

A tárcavezető kifejtette: jelenleg ennek a kapacitásnak körülbelül a felét használjuk ki, ami azt jelenti, hogy további 50 százalékkal dupla ennyi beteget tudunk fogadni.

De ha ez nem lenne elég, még mindig lehetne emelni az előkészített és felhasznált kórházi ágyak számát – fűzte hozzá.

A miniszter kitért az egészségügyi tartalékokra is: elsősorban a rezidensek, az orvostanhallgatók, elsősorban az ötöd-hatodévesek, de nem orvosi munka végzésére a társadalom önkénteseit, akik nagyon nagy számban jelentkeznek.

A járási hivatalokban, kormányhivatalokban célszerű jelentkezni, de ezen túlmenően lehet jelentkezni a kórházakban is, illetve családi orvosi rendelőben, mindenütt, ahol egészségügyi tevékenység folyik – tette hozzá.

A miniszter kitért a megyei kórházi főigazgatókkal folytatott online konferenciára: a legkorszerűbb terápiákat ismertessük a kórházigazgatókkal, illetve az intenzív terapeutákkal.

A Nemzeti Egészségügyi Programok keretében, az orvosminiszter beszélt még keringési betegségekről: ha időben tudjuk kezelni, a magyarok egészségi állapota jobb lesz, és a járvány okozta betegség, lefolyás, annak a súlyossága, az elveszített betegeknek a száma jelentősen csökkenhet.

(EMMI, kormany.hu)