Lássuk, mit tesznek a magyarok csúcskategóriás kenyerébe!

Fotó: civishir.hu

A Várhegyi Deres lett 2018. Szent István napi kenyere.

Idén is meghirdette augusztus 20-i termékversenyét a Magyar Pékszövetség, aminek nyertese, egyben 2018. Szent István napi kenyere a „Várhegyi Deres” lett. A komlói (Baranya megye) székhelyű Kurdy Family Pék Kft. fejlesztése friss kovásszal készül, 12 órás érlelelési folyamat eredménye, cipó formájú, ropogós búzakenyér, egy csipet kukoricával és egyedi metszéssel.

A fehérkenyér, rozskenyér és innovatív termékekre kiírt megmérettetésre idén is több tucat pályamunka érkezett. – A Magyar Pékszövetség termékversenye egyszerre több célt is szolgál – mutatott rá Septe József, a szervezet elnöke. – Egyrészt egy magas színvonalú szakmai megmérettetés, ahol a pályamunkákat szigorú szabályok és kötött pontrendszer alapján értékeli a zsűri. Míg másik célja, hogy a fogyasztóknak értéket mutassunk fel, minél többeknek megtanítsuk, milyen a jó magyar kovászos kenyér, és minőségi mércét adjunk a kezébe azoknak, akik szeretnének kiváló minőségű hazai árut fogyasztani. Ezért is van, hogy

a nyertes receptúrák szabadon hozzáférhetők minden sütőipari gyártó számára, a termékek pedig augusztus 20-a után az ország számos pontján kaphatók.

Az idei győztes, a Kurdy Family Pék kft. Várhegyi Deres fantázianevű kenyere a kiírásnak megfelelően egy

hosszú, 12 órás, hagyományos kovászolással készített fehér kenyér. A termék BL 80-as világosabb, és BL 160-as, sötétebb búzalisztből készül, de kis mennyiségben búzasikért és kukoricalisztet is tartalmaz, míg a felület szórásához a fejlesztők RL90-es, világos rozslisztet használtak.

A laza, ropogós héjú, gömbölyű és jellegzetesen metszett kenyér mindenben megfelel a Magyar Élelmiszerkönyv fehér kenyérre vonatkozó előírásainak, miközben minőségben, élvezeti értékben csúcskategóriát képvisel.

(civishir.hu)