Lassan gurulnak a jelzőlámpa felé: hétfőn kezdődnek a német koalíciós tárgyalások

Fotó gondola.hu

Hétfőn megkezdődik Németországban a koalíciós tárgyalások tétre menő szakasza a szociáldemokraták, a zöldek és a szabaddemokraták között. Ha minden simán megy, az SPD elnökét, Olaf Scholzot még karácsony előtt kancellárrá választhatják. A szeptemberi választáson leszerepelt CDU identitásválsággal küszködik; csak akkor lehet esély vezetésükkel a „Jamaica-koalícióra”, ha a balközép pártok nem tudnak megállapodni. De mi van akkor, ha egyik felállás sem valósul meg?

Több mint egy hétig folytak az előzetes erőfelmérő tárgyalások a német parlamenti választásokat megnyerő Szociáldemokrata Párt (SPD), valamint a Zöldek és a Szabaddemokrata Párt (FDP) között. A tét: meg tudnak-e egyezni a legfontosabb ütközési pontokban, hogy a három párt részvételével létrejöjjön a piros-sárga-zöld jelzőlámpa-koalíció. Ez azonban nem lesz sétagalopp – mutat rá a német Focus Online elemzése.

Németország világháború utáni történetében ugyanis először kellene három pártnak megállapodni a kormányalakítás feltételeiről. Az előző évtizedekben megkerülhetetlennek számító CDU és CSU ugyanahhoz a frakcióhoz tartozik, de a konzervatívoknak eddig csak az SPD-vel vagy az FDP-vel kellett megállapodniuk, mindkettővel nem.

Robert Habeck, a Zöldek frakcióvezetője azt mondta, hogy az FDP-t nem szabad „puszta díszletnek” tekinteni. Habeck szavai szerint a jelzőlámpa-koalíció „nem egy vörös-zöld szövetség, amiben a sárga csak egy kis kötőanyag”. Michael Kellner, a zöldpárt országos igazgatója már látja „a bizalom alapjait”, de azt is, hogy hosszú út vezet a kormánykoalícióig. „Biztos vagyok benne, hogy megoldást találunk az ország problémáira” – jelentette ki Kellner.

Volker Wissing, az FDP főtitkára hangsúlyozta pártja nyitottságát. Bizonyos kérdésekben „nem lesz könnyű” közös nevezőre jutni, de a liberálisok a megoldásra fognak törekedni. Wissin azt is mondta: bízik abban, hogy a balközép- és liberális pártok a jövő héten megegyeznek a koalíciós feltételekről.

A konzervatívok presztízsvesztése

Az előjelek biztatóak, ám még mindig kudarcba fulladhatnak a tárgyalások, azok eredményessége ugyanis attól is függ, mire jut egymással a két nagy konzervatív párt. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) viszonya jelenleg annyira kaotikus, hogy jelenlegi állapotukban még a nagykoalíciót szorgalmazó FDP sem tartja kormányképesnek azokat. Armin Laschet, aki története legnagyobb vereségébe vezette a CDU-t, szerdán felajánlotta lemondását a párt választmányának.

Hiába támogatja tehát a németek egyötöde, hogy Laschet lépjen Merkel helyébe, a CDU a jelek szerint nem tud ütőképes kancellárjelöltet állítani.

Annál is inkább, mert a felek igyekeznek elkerülni a múlt hibáit. A CDU türingiai vezetője, Jörg Kellner elárulta: a párton belül megállapodtak abban, hogy nem hozzák nyilvánosságra az időközi eredményeket, méghozzá a négy évvel ezelőtti, sikertelen koalíciós tárgyalások rossza tanulságai miatt. Akkor ugyanis sok részlet kiszivárgott a belső egyeztetésekről, ezért a szavazók elkezdtek „győztesekről” és „vesztesekről” beszélni. Akkor ezen bukott el a Jamaica-koalíció, vagyis a CDU/CSU, a Zöldek és a szabaddemokraták együttműködése.

A CDU vezetői ezúttal felkészülten akarnak megérkezni a hétfői koalíciós tárgyalásokra. Kellner a Die Weltnek úgy nyilatkozott, hogy ezúttal nem lesznek éjszakába nyúló egyeztetések, azaz nem fognak a végkimerültségig tárgyalni a partnerekkel. A Focus Online szerint a kancellári hivataláról hamarosan leköszönő

Angela Merkel szokása volt, hogy szándékosan elnyújtotta a tárgyalásokat, amíg mindenki elfáradt, majd könnyű alkut kötött a saját feltételei mentén.

A CDU és a CSU közötti konfliktusok hátterében a két párt erős embere, Armin Laschet és Markus Söder közötti feszültségek állnak. Míg Laschet lényegében magát lehetetlenítette el a CDU élén, Söder felmérte, hogy sem ő maga, sem a keresztényszociális unió nincs abban a helyzetben, hogy vezető szerepre törjön az országos politikában.

„Söder jól érzékelte, hogy a jobboldal meggyengült Bajorországban és egész Németországban, ennél fogva a választások kimenetele bizonytalan” – fejtette ki a hirado.hu-nak Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője még a választások előtt. „Ha a CDU/CSU elveszítené a választást, azzal vezetőket is magával rántana a mélybe, és ő ebben nem kívánt részt venni. Söder Bajorországban óriási támogatottságnak örvend, szerepe megkérdőjelezhetetlen, így nem lett volna értelme egy eleve bizonytalan helyzetben ekkorát kockáztatnia” – tette hozzá a szakértő.

Jelzőlámpa, Jamaica, nagykoalíció vagy új választások? Az SPD-re, a Zöldekre és az FDP-re jelentős nyomás nehezedik a közvélemény részéről is. Az ARD televízió megrendelésére készített friss közvélemény-kutatás szerint a németek 53 százaléka jónak vagy nagyon jónak tartaná a jelzőlámpa-koalíciót, míg a CDU-CSU vezetésével létrehozandó Jamaica-koalíció csupán 25 százalékos támogatottsággal bír. A közhangulat tehát inkább a piros-sárga-zöld jelzőlámpát támogatja, mivel a szavazók többsége inkább bízik az SPD-ben, mint a CDU-CSU-ban.

Az egyik legsürgetőbb problémát az jelenti a parlamenti pártok számára, hogy jövőre Németország veszi át a G7-ek, azaz a legfejlettebb gazdasággal rendelkező országok soros elnökségét. Ha a liberálisok és a Zöldek nem tudnának megállapodni, azzal jelentősen csökkennének a Jamaica-koalíció esélyei is, mivel a megállapodás az uniópártokkal ismét hetekig elhúzódhatna. Ha sem a jelzőlámpa, sem a Jamaica nem valósulna meg, akkor csak a nagykoalíció jöhet szóba, ami viszont szinte biztosan áthúzódna az új évre. Az eddigi erőviszonyok megfordulnának: a szociáldemokrata Scholz lenne a kancellár, a CDU-CSU a csendes partner.

De mi van, ha ez sem működik? – teszi fel a kérdést a Focus Online. Akkor az egyetlen fennmaradó lehetőség egy új választás lenne, ahol korántsem biztos, hogy más eredmény születne, mint 2021. szeptember 26-án. Németországot hónapokig egy kedvetlen, erőtlen kormány irányítaná, aminek a következményei beláthatatlanok.

Forrás: hirado.hu