Magyarország előre megy, nem hátra -lassan behúzhatja a féket a világgazdaság, de Magyarország idén is 5 százalékkal repeszthet

(Fotó: Kis Ádám, Lechner Tudásközpont) pestbuda.hu

Rontotta idei növekedési előrejelzését a Világbank kedden, a szervezet szerint 4,1%-kal nőhet a világgazdaság, majd ez 2023-ban 3,2%-ra lassulhat. A szervezet számításai szerint a magyar GDP is lassít majd, a tavalyi 6,8 százalék után azonban még 2022-ben is meglehet az 5%-os növekedés.

A Világbank számításai szerint tavaly 5,5%-kal bővülhetett a világgazdaság, ez az ütem csökken fokozatosan előbb 4,1%-ra, majd 2023-ban 3,2%-ra. Ennek oka pedig az, hogy egyre több ország fogja majd vissza a korábban példátlan költségvetési és monetáris politikai élénkítését. Kiemelik, hogy a fejlett országok közül szinte mindenhol lassulás várható a növekedésben, rövidtávon az omikron variáns terjedése jelent kockázatot, ha pedig ez elhúzódik, akkor akár az éves növekedésre is negatívan hathat.

A Világbank szerint a kínai gazdaság a tavalyi 8%-os növekedési ütemről 5,1%-ra lassulhat, a fejlett gazdaságok GDP-növekedése pedig 5 százalékról 3,8%-ra csökkenhet idén. Kiemelték, hogy a koronavírus-járvány növelte az egyes országok közti egyenlőtlenségeket, ami figyelmeztető jel lehet.

Magyarország kapcsán a jelentés azt várja, hogy a tavalyi 6,8%-ról idén előbb 5%-ra, majd 2023-ben 4,3%-ra lassul a GDP-növekedés, vagyis a fenti globális tényezők hatása érvényesülhet a magyar gazdaságban is.

forrás:portfolio.hu