Lapáttal, drótvágóval estek neki a migránsok a lengyel kerítésnek

Fotó EPA

Erőszakkal akart több száz bevándorló átjutni a fehérorosz–lengyel határon. Hétfő délután lapáttal, drótvágóval estek neki az emberek a kerítésnek, a túloldalon pedig a lengyel rohamrendőrök könnygázzal próbálták visszaszorítani a támadást. A fehérorosz határ mentén hetek óta egyre feszültebb a helyzet, naponta százakat tartóztatnak fel. A lengyel határőrség újabb támadásokra számít, ahogy a litván kormány is. Vilnius katonai csapatokat vezényelt a határhoz – hangzott el az M1 Híradójában.
Migránsok százai vonultak hétfő délután egy fehéroroszországi autóúton a lengyelországi Kuźnica határváros felé. Szemtanúk szerint néhány száz méterre a járművek számára fenntartott átkelőnél a többségében szíriai és iraki bevándorlók az erdő felé fordultak, ahol a lengyel határkerítés húzódik.

Lengyelország az érkezők tömege miatt megemelte a járőrök és a rendőrök számát a határon, hogy megakadályozza az engedély nélküli határátlépést.

A határőrség mozgósítást rendelt el, a járőrök mellett nagy létszámban rendőröket, terrorelhárítókat is vezényeltünk a határra, de már a lengyel hadsereg 12 ezer katonája is ott van. Becsléseink szerint ekkora erő elegendő lesz a rend fenntartásához a határ lengyel oldalán” – mondta Maciej Wąsik lengyel belügyminiszter-helyettes.

Ám délutánra elszabadultak az indulatok. Migránsok egy csoportja drótvágóval esett neki a határkerítésnek, a lengyel határőrség könnygáz spray-vel próbálta visszaszorítani az agresszív tömeget.

Már hónapok óta egyre feszültebb a helyzet a fehérorosz–lengyel határszakaszon, ahová tömegével érkeznek a bevándorlók.

A lengyel határőrség adatai szerint az elmúlt 24 órában 240 illegális határátlépési kísérlet történt, 16 migránst őrizetbe vettek. A lengyel hatóságok szinte naponta vesznek őrizetbe olyan futárokat, akik migránsokat csempésznek Lengyelországon keresztül Németországba.

A kialakult helyzet miatt a lengyel kormányfő válságstábot hívott össze. A megbeszélésen elhangzott, hogy egyelőre sikerült megakadályozni a határnál tartózkodó, három–négyezres migránstömeg áttörési kísérleteit, ám a kabinet újabb rohamokra számít.

A lengyel határon kialakult helyzetre reagálva Litvánia is csapatokat vezényel a fehérorosz határra, hogy felkészüljön a migránsok feltartóztatására.

A kerítésépítés az egyetlen hatékony módszer az illegális migráció megállítására, ezért abszurd, hogy azt az Európai Unió továbbra sem hajlandó finanszírozni

mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, miután lett kollégájával tárgyalt.

Szijjártó hangsúlyozta: segíteni kell a litvánokat, a lengyeleket és a letteket is abban, hogy a keletről érkező migrációs nyomást meg tudják állítani.

Kerítés nélkül nincs az a mennyiségű rendőri vagy katonai alakulat, amivel több száz kilométernyi határt eredményesen lehetne védeni tömeges migrációs nyomás esetén. Megmondom őszintén önöknek, hogy én abszurdnak tartom az Európai Bizottságnak és az Európai Bizottság elnökének az álláspontját is a finanszírozás kérdésében, mert gyakorlatilag az Európai Unió már lassan mindent finanszíroz, ami a migráció növelését szolgálja, de azt az egyelten módszert, amivel igazán meg lehet állítani a migrációs hullámot, tehát a fizikai akadály építése, azt továbbra sem hajlandó finanszírozni.

Forrás: hirado.hu