Lábassy Emlékév Törökszentmiklóson

XXI. századi mezőgazdasági gépgyártó üzemcsarnok Törökszentmiklóson. - Munkában a gépgyártó robotok. - A kép forrása: agrarium7.hu

Lábassy János 170 esztendeje alapította Magyarország első mezőgazdasági gépgyárát. A világon elsőként kifejlesztett és szabadalmaztatott technológiák születtek a kovácsműhelyből lett ekegyárban.

Lábassy János egykori kovácsmester Törökszentmiklósról. – A kép forrása: labassy.hu

Az emlékév nyitó rendezvényét 2018. február 22-én tartották. 1848. február 22-én Lábassy János Almásy grófok uradalmi műhelyének kovácsmestere lett. Ekéket, ekekapákat, boronákat, gyűrűshengereket gyártott, de a legnépszerűbb termékei közül is kiemelkedtek az ekék. Legjelentősebb újítása, amellyel később is egyediként volt jelen a piacon, a talajmegmunkálás mélységének szabályozására szolgáló farcsavarral felszerelt eke. A kitűnő minőségű termékek számos kiállításon, szakmai vásáron lettek díjnyertesek. Az I. világháború után a gyár takarékpénztári tulajdonba került, és „Lábassy”-féle Mezőgazdasági Ipar- és Gépgyártó Rt.” néven részvénytársasággá alakult. 1942-ben a „Lábassy”-féle üzem az Első Magyar Gazdasági Gépgyár vállalati egységeként, gyártelepeként működhetett tovább, egészen az 1948-ban bekövetkezett államosításig. Az államosítás után közel másfél évtizedig önálló volt a gyár, Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Gépgyár Nemzeti Vállalat néven. A vállalat mezőgazdasági gépgyártó részlege 1968-ban a Dózsa György útra költözött, és előbb a Budapesti Mezőgazdasági Gépgyárhoz, majd a Szolnoki Mezőgép Rt. vállalathoz csatolták. A hetvenes évekre a gyárban már nyugat-európai színvonalú tervezés és gyártás valósult meg. A rendszerváltás után a német Claas vette át a Lábassy-örökséget, és így vált Törökszentmiklós egy világcég otthonává. Helmut Claas Úr, aki már 1972-ben is tett itt látogatást. Később itt találta meg mindazt, ami rendkívül fontosnak bizonyult a Claas cég számára. Ez a tapasztalat, a társadalmi felelősség és a kapcsolattartás az itt élőkkel. A privatizáció során ezért vásárolta meg a Claas cég ezt a magyarországi üzemet. Ma már a gyártásban korszerű robotok dolgoznak. Ide fejlődött az egykori kovácsműhely. (Forrás: agroforum.hu)